Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
DOKÁZANÉ! Láska naozaj bolí, je za tým mozog
Zdielať na

DOKÁZANÉ! Láska naozaj bolí, je za tým mozog

Príde a ani si to nevšimnete - iba odrazu sa zbadáte a viete, že ste v tom. Keď však odchádza, vie o tom celý svet. Trpíte, pretože láska skutočne bolí. A dokázal to aj aktuálny výskum, ktorý urobili na základe pozorovania štyridsiatky účastníkov so zlomeným srdcom!

Prežili ste v poslednom pol roku nechcený rozchod? Zlomil vám niekto srdce? Zrejme aj takýmito otázkami nalákali 40 účastníkov, aby sa zúčastnili na výskume, ktorý pripravila Massachusettská univerzita v USA. Ich cieľom bolo dokázať, že láska naozaj bolí.



Štyridsať jednotlivcov si nepríjemný bolestivý rozchod prežilo ešte raz. Súčasťou výskumu bolo, že účastníkov podrobili dvom úlohám. Počas nich činnosť ich mozgu monitorovali prístroje. Zistilo sa, že každý z účastníkov cítil bolesť, no u niektorých bola intenzívnejšia.

Vedci pri pozorovaní zistili, že silné emócie náš mozog spracúva tak, že ich premieňa na fyzickú bolesť. Nie však u všetkých ľudí rovnako – u niekoho je bolesť silnejšia. Preto by sme nad zlomeným srdcom ale rozhodne nemali len tak kývnuť rukou. Táto bolesť nám tiež dokáže poriadne znepríjemniť, ba dokonca aj zničiť život.

TASR/František Iván

Súvisiace články