Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Najnovšia špekulácia: Je rakovina našim dávnym prapredkom?
Zdielať na

Najnovšia špekulácia: Je rakovina našim dávnym prapredkom?

Zdroj: Cleveland University

So šokujúcou hypotézou prišli dvaja astrobiológovia. Podľa nich je celkom možné, že rakovinové nádory sú pozostatkom alebo živou fosíliou z čias vzniku živočíchov. To by v podstate znamenalo, že sú aj našimi dávnymi prapredkami.

Podľa doterajších poznatkov je spúšťačom rakoviny porucha v génoch, ktoré bránia nekontrolovanému rastu a množeniu buniek. Ak tie gény nefungujú, vzniká nádor. Charles Lineweaver z Austrálskej národnej univerzity a Paul Davies z Arizonskej štátnej univerzity naznačili súvis medzi rakovinou a vznikom viacbunkových organizmov.

Medzi rakovinovými bunkami totiž funguje niečo ako základná spolupráca. A to môže byť práve pozostatok po vzniku prvých viacbunkových organizmov.

Spomínaní vedci hovoria, že celé miliardy rokov sa na našej planéte vyskytovali len jednobunkové organizmy, ktoré sa množili úplne náhodne a chaoticky. Potom sa však asi pred 600 miliónmi rokov objavili prvé zhluky buniek, ktoré sa už nemohli len tak jednoducho deliť, pretože si "zavadzali".

Boli to prvé viacbunkové organizmy, ktoré zvládli problém chaotického delenia buniek, no ešte to nemali úplne pod kontrolou. Dnes by sme ich označili ako rakovinové nádory. Z takýchto organizmov sa potom v priebehu miliónov rokov mohli vyvinúť vyššie živočíchy...teda aj my. Genetická výbava týchto prvých viacbunkových tvorov v nás mohla zostať. Keď novšie gény zlyhajú, tie prastaré získajú navrch.

Samozrejme, je to veľmi odvážna hypotéza, s ktorou mnohí vedci nesúhlasia. Mohla by však vysvetľovať niektoré nezvyčajné vlastnosti rakovinových nádorov.

Cleveland University

wellcome.uk

Súvisiace články