Jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Aspirín proti rakovine pŕs?
Zdielať na
Zahraničie

Aspirín proti rakovine pŕs?

Zdroj: Caitlinator/ilustračné

Podľa 30-ročného výskumu je šanca, že užívanie tohto lieku predĺži a skvalitní život ženám s rakovinou prsníkov

Liek znižuje riziko úmrtia na 71 percent a riziko, že sa choroba v tele rozšíri, na 60 percent. Zdá sa však, že čím dlhšie ho pacientky berú, tým lepšie pre nich. Po siedmich dňoch užívania totiž riziká ešte klesajú.

Aspirín, účinný pri tlmení bolesti, mal už podľa dávnejších výsledkov priaznivý vplyv v boji proti rakovine čreva. V Británii ho ľudia na odporúčanie svojho klekára používajú aj ako prevenciu proti infarktu. 

Najnovšie prevratné výsledky pochádzajú z 30-ročného pozorovania zdravotného stavu 238 tisícok zdravotných sestier. Vedúcim projektu je doktor Michelle Holmes z Harvard Medical School. 

Ak sa závery výskumu potvrdia aj na iných klinikách, aspirín sa tak stane dostupným a lacným prostriedkom na liečbu rakoviny. Tu však Michelle Holmes upozorňuje, že účinky je možné spozorovať, ak chorobu podchytia ženy v prvých jej štádiách. Neodmysliteľnými sú preto pravidelné prehliadky.

Podobné účinky ako aspirín majú vraj aj ostatné lieky rovnakej skupiny, napríklad ibuprofen alebo naproxen. Výnimkou je však paracetamol.

Na záver, experti varujú, že užívanie aspirínu môže mať aj vedľajšie účinky, napríklad podráždenie žalúdka, čoho následkom môžu byť vredy alebo aj krvácanie. Ženám v prvom roku choroby sa preto aspirín neodporúča brať, a to pre liečbu chemoterapiou a podobne. Doktor Holmes dodáva, že užívanie aspirínu v žiadnom prípade nenahrádza konvenčné procedúry pri liečbe rakoviny, ale ženy si ním môžu dopomôcť k istote, že urobili všetko preto, aby sa im zákerná choroba nevrátila späť.

Informácie priniesol internetový denník dailymail.co.uk.

Zdielať na

Najčítanejšie správy