Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Čína už nebude dovážať odpad. Spôsobí to obrovský problém na celom svete
Zdielať na

Čína už nebude dovážať odpad. Spôsobí to obrovský problém na celom svete

Archívna reportáž

PEKING / Čína končí s dovozom odpadu. Spôsobí to obrovský problém pre prírodu na celom svete. Čína fungovala desaťročia ako celoplanetárny likvidátor odpadu. Teraz sa rozhodla, že s tým skončí - ale svet na to nie je vôbec pripravený.

Čína je najväčším svetovým výrobcom, ale okrem toho bola tiež dlhé roky najväčším dovozcom mnohých druhov recyklovateľných materiálov. Len vlani doviezla 7,3 milióna ton plastového odpadu z rozvinutých krajín, ako sú Spojené štáty, krajiny EÚ alebo Japonsko.

V júli 2017 ale Čína oznámila veľké zmeny v tom, aký druh odpadu bude dovážať a že to bude lepšie kontrolovať. Súčasne oznámila Svetovej obchodnej organizácii, že do konca roka zakáže dovoz 24 kategórií odpadu a recyklovateľných materiálov. Táto kampaň proti "cudziemu odpadu" sa týka plastov, textilu a papiera. To znamená, že namiesto importovaného odpadu bude teraz spracovávať odpad domáci, ktorého má v súčasnosti od svojej rýchlo rastúcej strednej triedy viac ako nadbytok. Najviac sa zákaz bude týkať tých najmenej kvalitných druhov odpadu.

Čo ale s tak obrovským množstvom plastu? Jednou z možností sú skládky, čo ale nie je ideálne riešenie. Plast sa dá tiež spáliť a tým by sa dala získať energia - avšak spaľovanie plastov je problematické pre jeho dopady na ľudské zdravie.

Zrejme najprijateľnejšou možnosťou je, aby sa odpad niekam dočasne uložil - prinajmenšom do doby, než sa podarí nájsť riešenie, ako plasty efektívnejšie recyklovať, alebo sa objaví nový trh, kam by sa dali predať. Ani to ale nie je bez rizík, v podobných skladiskách došlo už k sérii požiarov.

Súvisiace články