Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Aeromobil ide do sveta. Cena nie je pre bežných smrteľníkov
Zdielať na

Aeromobil ide do sveta. Cena nie je pre bežných smrteľníkov

NITRA / Začalo to snom konštruktéra Štefana Kleina z Nitry, s podporou investora Juraja Vaculíka i slovenského prezidenta Andreja Kisku. No a dnes slovenské lietajúce auto vzbudzuje záujem na celom svete. Najnovšiu verziu aeromobilu, model číslo štyri, už o týždeň predstavia na výstave Paris Air show vo Francúzsku.

V utorok ho predstavili diplomatom pôsobiacim na Slovensku. Aeromobil už totiž nie je iba slovenský. 

Dlhé roky testoval iba jeho konštruktér Štefan Klein. Pred dvoma rokmi sa dokonca neďaleko nitrianskeho letiska s týmto strojom aj zrútil. Našťastie sa vážne nezranil.

Na výstavu do Paríža však pôjde nový, ešte viac vylepšený model číslo štyri. A testovať ho môžu len dvaja testovací piloti z Francúzska.

"Našim cieľom je postaviť komerčný, certifikovateľný a totálne bezpečný produkt, nie iba v rovine nejakého dobrodružstva. Počas testovania ho môže zalietavať iba testovací pilot. Až keď to prejde tými schválenými testovacími protokolmi, až potom tam môže byť prvý pasažier, prvý pilot, ktorý nie je certifikovaný ako testovací pilot," ozrejmuje Juraj Vaculík výkonný riaditeľ a spoluzakladeľ firmy. 

​Obmedzená rýchlosť

Momentálne výrobca prijíma objednávky. A podľa Juraja Vaculíka je záujem veľký. Meno konkrétneho záujemcu neprezradil.

Tvrdí, že okrem ľudí, ktorí ho budú využívať prakticky, v bežnom živote, sú medzi nimi aj zberatelia.

Očakáva však, že záujem bude ešte narastať. Veď parametre lietajúceho auta sú naozaj zaujímavé.

"Rýchlosť na zemi je limitovaná. Na zemi 130, i keď môže ísť aj 160 km/h. Vozidlo je hybrid. A dolet má 750 km v priemerných podmienkach," hovorí Vaculík.

Aeromobil by sa mal začať predávať od roku 2020.

"Prvý produkt bude vyrobený iba v limitovanom množstve, v počte 500 kusov. Tá cenová relácia bude bude 1,2 do 1,5 milióna. Naša finálna vízia je, aby to ľudia používali bežne ako službu. A tá cenová relácia bude taká, že ktokoľvek to bude môcť využívať, tak ako používa taxík," vysvetľuje Vaculík. 

Súvisiace články