Jasno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Väčšina Čechov podporuje trest smrti
Zdielať na

Väčšina Čechov podporuje trest smrti

Archívna reportáž

PRAHA / Nesúhlas s trestom smrti je teraz v Česku najsilnejší za posledných zhruba 25 rokov, proti zavedeniu popráv sa stavia 38 percent ľudí. Vyplýva to májového prieskumu Centra pre výskum verejnej mienky Akadémie vied ČR (CVVM). Väčšina Čechov ale trest smrti stále podporuje, za popravy je viac ako polovica ľudí.

Trest smrti v Československu zrušili v roku 1990 po páde komunizmu. CVVM od roku 1992 v prieskumoch zisťuje, aká časť obyvateľstva republiky by bola za znovuzavedenie trestu smrti, alebo proti nemu. Podiel zástancov popráv od tej doby vytrvalo prevažuje nad podielom odporcov, ale rozdiel veľkosti oboch táborov sa postupne zmenšuje.

V roku 1992 podporovalo trest smrti 76 percent ľudí a len 13 percent bolo proti. Tento rok už bolo za existenciu trestu smrti len 53 percent obyvateľov Česka, kdežto proti popravám sa stavalo 38 percent opýtaných. Menšiu podporu má trest smrti u vysokoškolsky vzdelaných alebo nábožensky orientovaných ľudí. Väčší napríklad medzi priaznivcami krajných politických strán a starších ľudí.

CVVM zisťovalo tiež s akými argumenty pre, alebo proti existencii trestu smrti ľudia najčastejšie súhlasia. Z výrokov za trest smrti súhlasilo najviac opýtaných - zhruba dve tretiny - s tromi argumenty. Prvým je, že takýto trest prináša zadosťučinenie obetiam a pozostalým. Druhý argument uvádza, že bez trestu smrti štát vo väzniciach zbytočne živí z daní nenapraviteľných zločincov, a podľa tretieho argumentu je poprava primeraný trest za najťažšie zločiny.

Veľká časť opýtaných - takmer tri štvrtiny - ale tiež súhlasí s dvoma argumentami proti trestu smrti. Podľa väčšiny ľudí je vážnou námietkou proti zavedeniu popráv riziko justičného omylu, teda odsúdenie nevinného. Druhým podporovaným výrokom je, že trest smrti by mohol byť zneužitý.

CVVM vykonávalo prieskum od 8. do 18. mája. Zúčastnilo sa ho 1 019 obyvateľov Českej republiky starších ako 15 rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy