Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nevidiaca žena opäť číta. Zrak jej vrátili tieto špeciálne okuliare
Zdielať na

Nevidiaca žena opäť číta. Zrak jej vrátili tieto špeciálne okuliare

WASHINGTON / Julissa Marquez už nikdy nemala vidieť. Podľa lekárov bol jej stav nezvratný. Ale ako sa hovorí - nikdy nehovor nikdy - platí najmä v oblasti vedy a výskumu. Zrak jej vrátili špeciálne okuliare.

Pred viac ako tromi rokmi ju jej bývalý priateľ chcel zabiť spolu s jej synom. Životy sa im podarilo zachrániť, ale nôž, ktorý útočník použil, ju pripravil o zrak.

"Schmatol jeden z mojich nožov a bodal ma. O ľavé oko som prišla v prvých sekundách a v priebehu útoku aj o pravé oko. Na záver sa ma ešte spýtal, prečo som ešte stále nezomrela. Bodol ma asi 30 krát," spomína pacientka Julissa Marquez.

Lekári dali dokopy všetko, čo bolo možné, schopnosť vidieť ale mala byť pre ňu do smrti stratená. V októbri ju ale požiadali, aby začala používať elektrické okuliare.

"Pane bože, to bolo úžasné, opäť som videla tvár svojej sestry. A teraz vidím, že aj môj lekár je veľký fešák," hovorí Julissa. 

Nadšená pacientka počas uplynulých mesiacov podstupovala liečbu, ktorá pozostávala z nosenia špeciálnych elektrických okuliarov. Tie postupne z úplnej slepoty jej oči pretvorili na vidiaci zrak. A nevie sa pohľadov okolo seba nabažiť.

"Pozerám televízor, sledujem dianie z okna, len tak sedím na lavičke a kochám sa," teší sa pacientka. 

Okuliare i-Sajt fungujú na princípe kamery, ktorá sníma všetko okolo a vysiela impulzy priamo do mozgu. Prelom má na svedomí lekár, ktorý má dve nevidiace sestry. Práve tie ho motivovali k tomu, aby vymyslel pomôcku, ktorá by ľuďom radikálne zmenila život.

Súvisiace články