Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Euro v celej Únii. Podľa Komisie už do ôsmich rokov eur
Zdielať na

Euro v celej Únii. Podľa Komisie už do ôsmich rokov eur

BRUSEL/BRATISLAVA / Európska komisia má ambiciózny plán. Do ôsmich rokov chce zaviesť euro v celej Európskej únii. Tento plán sa však menej pozdáva analytikom.

Európska komisia má odvážny plán. Do ôsmich rokov by sa malo eurom platiť vo všetkých 27 krajinách Európskej únie. 

Neoficiálny plán Európskej komisie unikol z rokovania podpredsedov Komisie s niekoľkými europoslancami v Štrasburgu. Analytici tento ambiciózny plán spochybňujú.

Dostať všetky krajiny Európskej únie do eurozóny nebude také jednoduché. "Dánsko a Švédsko si dokonca vyjednali výnimku z prijatia eura," povedal Stanislav Pánis, analytik J&T. 

Spolu s eurom totiž odchádza aj časť slobody. "Krajina stráca svoju suverenitu, stráca možnosť ovplyvňovať svoj vývoj," reaguje analytička Poštovej banky Jana Glasová.

Niektoré krajiny na prijatie spoločnej meny nemajú, aj keby chceli. Tento fakt si uvedomuje aj eurokomisár pre euro, ktorý by ho rád videl v celej Únii do roku 2025. 

Okrem Slovenska sa eurom neplatí v celej V4 a naši susedia patria skôr k odporcom eura, ako k jeho zástancom. Problémom eura sú veľmi rozdielne krajiny. Kým pre Nemecko je slabé, južanské krajiny majú presne opačný problém. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy