Oblačno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Liečba HIV je na dosah. Vedci vo výskume opäť pokročili
Zdielať na

Liečba HIV je na dosah. Vedci vo výskume opäť pokročili

Archívna reportáž

PITTSBURGH / Vedci po prvýkrát úplne odstránili vírus HIV z buniek žijúceho zvieraťa. Výskum je na dobrej ceste k vývinu lieku na HIV pre ľudí.

Vedci z lekárskej fakulty Lewisa Katza v Temple University a z Pittsburghskej univerzity po prvýkrát úplne eliminovali vírus HIV v žijúcom zvierati. Ako uvádza Daily Mail, podarilo sa to vďaka genetickej úprave, ktorá prebieha vystrihnutím a nahradením chybného génu.

Vedci svoju metódu zvanú CRISPR/Cas9 skúšali na troch skupinách laboratórnych myší infikovaných HIV. Štúdia dokazuje, že vedci sú schopní kompletne odstrániť HIV z ľudských buniek implantovaných do myší. Tým sa zabráni ďalšiemu šíreniu HIV v tele.

Vôbec po prvýkrát sa podarilo vedcom úplne eliminovať toto ochorenie na živých zvieratách. Nový výskum vychádza z predchádzajúceho výskumu, v ktorom sa podarilo odstrániť HIV z genómu väčšiny tkanív. O rok neskôr sa už podarilo odstrániť vírus z každého tkaniva.

"Potvrdili sme údaje z predchádzajúcej práce a zlepšili sme účinnosť našej stratégie na úpravu génov. Dokazujeme tiež, že táto stratégia je účinná aj pri dvoch ďalších modeloch, z ktorých jedna má vírus HIV v myšacích bunkách a druhá v ľudských bunkách," povedal vedúci doktor Wenhui Hu.

Táto štúdia predstavuje ďalší veľký krok v úsilí o vyvinutie trvalého lieku na HIV. "Ďalšou etapou bude zopakovať túto štúdiu na primátoch. Tie predstavujú vhodnejší zvierací model. Naším konečným cieľom je vyliečenie u ľudí," povedal doktor Khalili.

Súvisiace články