Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Mount Everest mal stratiť niekoľko centimetrov svojej výšky
Zdielať na
Veda a technika

Mount Everest mal stratiť niekoľko centimetrov svojej výšky

KÁTHMÁNDÚ / India vyšle vedecký tím do Nepálu, aby preveril výšku najvyššej hory sveta. Dôvodom sú šíriace sa správy, že pre mohutné zemetrasenie z roku 2015 Mount Everest stratil až niekoľko centimetrov svojej výšky.

Všeobecne uznaná výška hory 8848 metrov nad morom pochádza z indického merania pred 62 rokmi. Podobne je na tom napríklad aj americký vrchol Mount McKinley. Vedci prišli pred štyrmi rokmi s tým, že buď sa hora zmenšila v dôsledku klimatických zmien, alebo bola iba zle odmeraná.

Vyrazia po zime

"Vysielame expedíciu na Mount Everest. Ak si dobre pamätám, prvýkrát bola výška hory stanovená v roku 1855. Potom ju odmerali mnohí ďalší. Podľa oficiálnych údajov má hora 8848 metrov. Pred dvoma rokmi ale došlo v Nepále k mohutnému zemetraseniu. Následne sa vo vedeckej obci objavili pochybnosti, či sa hora nezmenšila," uviedol k výprave indický expert Svarna Subba Ráo.

Podľa neho má už indická expedícia vybavené všetky povolenia a päťčlenný tím sa na vrchol vyberie po skončení zimy. 

V roku 2015 postihli Nepál otrasy pôdy o sile 7,8 stupňa a pripravili o život tisíce ľudí. Krajinu zmenili na nepoznanie. Zmenšenie Mount Everestu naznačili aj satelitné dáta. 

Zdielať na

Súvisiace články