Zatiahnuté
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Pozor: diabetes mellitus môžete získať aj počas života
Zdielať na

Pozor: diabetes mellitus môžete získať aj počas života

Zdroj: Thinkstock

BRATISLAVA / Diabetes je ochorenie, ktoré vyvoláva obavy aj rešpekt. Môžete ho mať vrodené, ale bohužiaľ, dá získať aj počas života.

Kým prvej vrodenej forme, ktorá sa diagnostikuje najčastejšie už počas detského veku, sa hovorí aj diabetes mellitus 1. typu, získaná forma sa označuje ako diabetes mellitus 2. typu. Pre cukrovku je typické najmä dlhodobé zvýšenie hladiny glukózy v krvi a zároveň porucha látkovej premeny cukrov, tukov a bielkovín. Choroba ako taká je zapríčinená problémom s inzulínom.

Ako môžete cukrovku získať?

Na rozdiel od prvého typu, ktorý je častejší už u detí, druhý typ vzniká najčastejšie v dospelosti, hoci postihovať môže ľudí aj v mladšom veku. Najčastejšie sa vyskytuje u ľudí s vyššou hmotnosťou, či už ide o nadváhu alebo priamo obezitu, prípadne u ľudí so sedavým spôsobom života - toto sú dva najvýznamnejšie rizikové faktory.

Samotná cukrovka 2. typu má tri druhy príčin. Prvou je inzulínová rezistencia, druhou príčinou je poručená funkcia Beta buniek v dôsledku nižšieho vylučovania inzulínu a treťou je znížené pôsobenie hormónov tvoriacich sa priamo v žalúdku alebo v čreve. Najčastejšie dochádza ku kombinácii porušenia inzulínovej sekrécie a zároveň porušeniu rezistencie. Ochorenie je postupné a dlhodobé - nemôžete ho teda získať zo dňa na deň.

Diabetes sa identifikuje aj podľa toho, aké sú hodnoty cukru, čiže glukózy, v krvi. Tieto hodnoty sa musia merať nalačno, ale aj po jedle alebo počas dňa. Ak máte hodnotu cukru v krvi nalačno viac ako 7 mmol/l, prípadne dve hodiny po jedle viac ako 11 mmol/l, v takom prípade už ide o diabetes.

Typické príznaky a ako ich rozoznať správne

Pri cukrovke 2. typu sú príznaky a prejavy menej viditeľné a výrazné, ako pri vrodenej cukrovke, čo môže spôsobiť tak trocha aj problémy s ich rozoznaním. Najviac sa ukážu v súvislosti s nejakou komplikáciou a preto môžu vyzerať, že sa "vyvinuli“ veľmi rýchlo, no nie je tomu tak.

Najčastejším prejavom je nadmerné močenie a sucho v ústach súčasne. Práve podľa sucha v ústach si človek môže uvedomiť, že má diabetes, pretože nadmerné močenie môže byť spojené aj s inými zdravotnými problémami, napríklad rôznymi infekciami a zápalmi v obličkách alebo močových ciest. Na druhú stranu, práve takéto infekcie sa pridružia často krát ako sekundárny symptóm.

Liečba? Jedine komplexná

Poďme teraz k liečbe. Úplné vyliečenie cukrovky nie je možné, ale správnou kombináciou farmakologickej liečby a úpravy životného štýlu či stravovania je možné dosiahnuť radikálne zlepšenie komfortu pacienta. V prvom rade pri cukrovke 2. typu je nutná úprava hmotnosti a zmena jedálnička. Treba obmedziť príjem cukrov a tukov, viac treba konzumovať vlákninu.

Dôležitou súčasťou terapie sú aj lieky zvané antidiabetiká, ktoré sa pri tomto type získanej cukrovky užívajú bežnou perorálnou cestou. Ich cieľom je zvýšiť citlivosť tkanív organizmu na inzulín. Kontrolovať tiež treba aj krvný tlak a regulovať ho do správnych medzí.

Pozor na komplikácie!

Správnym užívaním liekov môžete znížiť riziko vzniku komplikácii a predchádzať im - veď vždy predsa platilo, že prevencia je lepšia ako následná liečba. Dôležité je dodržiavať správnu životosprávu, diétu a udržiavať sa v pohybe, vďaka čomu prispejete aj k zníženiu hmotnosti.

Na druhú stranu, je faktom, že úplná liečba, ktorá by dokázala obnoviť Beta bunky a plne im vrátiť funkčnosť, zatiaľ neexistuje. Tak, ako aj pri iných ochoreniach, aj tu platí, že rýchla diagnostika a aktívny prístup vedia spraviť mnoho. Ak vás téma cukrovky 2. typu zaujíma viac, odporúčame si naštudovať online aj ďalšie informácie - napríklad aj na špeciálnom zdravotníckom portály Zdravotéka.sk.