Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Vedci sú blízko odpovede na otázku, ako skončil Temný vek vo vesmíre
Zdielať na

Vedci sú blízko odpovede na otázku, ako skončil Temný vek vo vesmíre

HAVAJ / Medzinárodnému tímu vedcov sa podarilo pozorovať zatiaľ najnejasnejšiu známu galaxiu z čias raného vesmíru. Svoj objav, o ktorom napísali v magazíne Astrophysical Journal Letters, urobili pomocou Keckových teleskopov na Havajských ostrovoch. Videli galaxiu v podobe, ktorú mala pred 13 miliardami rokov.

Vedci využili efekt nazývaný gravitačná šošovka, ktorý im umožnil pozorovať nejasný objekt vytvorený krátko po Veľkom tresku.

Koniec Temného veku

Podľa spoluautora štúdie Tommasa Treua, objav by mohol prispieť k vyriešeniu záhady, ako sa skončilo obdobie známe ako Temný vek.

Počas rozpínania sa vesmíru protóny zachytávali elektróny formujúc atómy vodíka, vďaka ktorým sa vesmír stal nepriepustným pre radiáciu. “V určitej chvíli, o niekoľko sto miliónov rokov neskôr, sa zrodili prvé hviezdy a začali produkovať ultrafialové svetlo, ktoré ionizovalo vodík. Pri dostatočnom počte hviezd, mohli ionizovať všetok medzigalaktický vodík a vytvoriť vesmír, ako ho poznáme teraz,” uviedol.

Krok k vyriešeniu záhady

Tento proces sa podľa vedcov udial pred 13 miliardami rokov, no vedecká obec doteraz nedokázala potvrdiť, či sa oň zaslúžili iba hviezdy alebo naň vplývali aj iné faktory.

“Momentálne najviac podozrievame hviezdy z galaxií, ktoré sú príliš nejasné na to, aby sme ich videli našimi teleskopmi bez gravitačnej šošovky. Naša štúdia využíva gravitačnú šošovku, aby dokázala, že také galaxie existujú a sú dôležitým krokom k tomu, aby ste túto záhadu vyriešili,” povedal Treu.

Vesmír tak, ako ho vidia astronauti na obežnej dráhe: