Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Štart vesmírnej éry. Jurij Gagarin obletel Zem pred 55 rokmi
Zdielať na

Štart vesmírnej éry. Jurij Gagarin obletel Zem pred 55 rokmi

MOSKVA/BRATISLAVA / Pre 55 rokmi, 12. apríla skoro ráno, sa do vesmíru dostal prvý človek. Jeho meno pozná snáď každý - kozmonaut Jurij Gagarin. Práve jeho let pobláznil niekoľko generácií chlapcov, ktorí v detstve snívali, že sa na Zem pozrú z vesmíru.

Sovietsky kozmonaut Jurij Gagarin patrí medzi legendy, ktorých sláva sa dá porovnať s legendami hudobného neba.

Všetko sa začalo pred 55 rokmi skoro ráno, presne 12. apríla 1961. Jurij Gagarin nastúpil do vesmírnej lode Vostok 1, ktorá s ním odštartovala historický prvý let do vesmíru.

"Celková dĺžka letu trvala 108 minút. V kozme strávil 89 minút," hovorí kozmonautik Michal Hamara.

Jeden a pol hodiny vo vesmíre

Vo vesmíre tak Gagarin strávil len jeden a pol hodiny a vrátil sa naspäť na Zem. "Pri pristátí nezosadol s modulom, ale sa katapultoval," dodáva Hamara.

Jeho šťastný návrat bol veľkou udalosťou nielen preňho, ale aj pre celý vtedajší Sovietsky zväz. "Jurij Gagarin sa následne po svojom lete do vesmíru stal národným hrdinom," vysvetľuje kozmonautik.

Množstvo ocenení

Vo svojej krajine, ale aj v zahraničí dostal obrovské množstvo štátnych vyznamenaní, okrem iných aj vo vtedajšom Československu. Srdcia davu ľudí si ale získal aj svojim očarujúcim úsmevom.

Kozmonaut navštívil dokonca Prahu a neoficiálne sa pozrel aj na východné Slovensko.

Inšpiráciou pre chlapcov

Mladí chlapci v tých časoch boli Gagarinom priam posadnutí. Vyrábali si modely rakiet a takmer každý z nich sa chcel stať kozmonautom.

Aj desaťročia po Gagarinovom prvom lete do vesmíru, pripomína kozmonauta nespočetné množstvo pomníkov vo svete, no najmä v súčasnom Rusku.

Štart vesmírnej éry. Jurij Gagarin obletel Zem pred 55 rokmi, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články