Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Sociálne siete riešia úkaz nad Michiganom, odborník vidí optický jav
Zdielať na

Sociálne siete riešia úkaz nad Michiganom, odborník vidí optický jav

MICHIGAN / V americkom štáte Michigan zachytili zaujímavý úkaz. Američanka Mechaele Loraff fotografovala západ slnka nad mestom Buchanan. Keď však zverejnila jeden zo záberov na sociálnej sieti Facebook, vyvolala rôzne reakcie. Ide vraj o varovanie pred skazou, príchod Krista či dôkaz o existencii mimozemského života. Podľa odborníčky na meteorológiu ale zrejme nejde o žiadny nadprirodzený úkaz.

Mechaele Loraffe si cestou z práce chcela odfotografovať západ slnka. Mraky a lom svetla sa postarali o zaujímavú scenériu.

Mimozemšťania aj varovanie

Keď si prezerala to, čo zachytila, všimla si niečo ako kríž.

Fotografiu zavesila na Facebook a prišli zaujímavé reakcie jej známych. Niektorí videli dôkaz o existencii mimozemského života, iní varovanie pred súdnym dňom či príchod Krista.

Hoci fotografiu rozoberali aj stránky priaznivcov teórií o existencii UFO, úkaz má zrejme racionálne vysvetlenie.

Žiadne nadprirodzeno

Fotografiu sme ukázali aj známej slovenskej meteorologičke. "Nie je to jednoznačné, záber je z príliš veľkej diaľky," reagovala Miriam Jarošová. 

Vysvetlení preto môže byť viacero, podľa odborníčky ale nejde o žiadne nadprirodzeno.

"Ponúka sa napríklad optický jav spôsobený rozkladom slnečného žiarenia alebo následok elektrického výboja, pretože na fotografii nie je vidieť, či nie je pod miestom úkazu napäťový stĺp."

Následný výboj by mohlo podľa Miriam Jarošovej osvetliť slnečné žiarenie a spôsobiť nezvyčajný úkaz na oblohe. "Ale treba uznať, že ide o veľmi peknú fotografiu," dodala s úsmevom meteorologička Najlepšieho počasia TV JOJ.

Oblaky na oblohe vedia spôsobiť veľa zaujímavých úkazov: