Jasno
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Dobrovoľník, ktorý vo Francúzsku testoval nový liek, zomrel
Zdielať na

Dobrovoľník, ktorý vo Francúzsku testoval nový liek, zomrel

Zdroj: ISIFA

RENNES / Jeden z dobrovoľníkov, ktorí testovali experimentálny liek na súkromnej klinike v západofrancúzskom meste Rennes, zomrel. Oznámila to Fakultná nemocnica v Rennes.

Z deväťdesiatich zdravých dobrovoľníkov, ktorí liek užili v rozličnom dávkovaní, šesť skončilo vo vážnom stave v nemocnici.

Všetci hospitalizovaní boli muži vo veku 28-49 rokov, ktorí boli pri začatí prvej fázy testovania predmetného lieku 7. januára zdraví.

Muža, ktorému odumrel mozog a v nedeľu zomrel, prijali do nemocnice v pondelok 10. januára.  "Pacient bol v stave klinickej smrti a zomrel počas dňa," uviedla nemocnica vo vyhlásení.

Nezvratné poškodenie mozgu

Pri troch zo zvyšných piatich, ktorých hospitalizovali v stredu a vo štvrtok, sa lekári obávajú takisto nezvratného poškodenia mozgu.

Pätica sa stále nachádza na klinike v lekárskej starostlivosti a momentálne sú v stabilizovanom stave.

Vzácne incidenty

Test podľa informácií spravodajskej stanice BBC vykonala medzinárodne uznávaná francúzska spoločnosť Biotrial, založená v roku 1989, ktorá má na svojom konte už tisícky podobných testov.

Francúzska ministerka zdravotníctva Marisol Tourain neskôr spresnila, že výrobcom lieku je portugalské laboratórium Bial.

Každý rok sa podľa francúzskych médií na podobných klinických testoch zúčastňujú v Európe tisícky dobrovoľníkov. Často sú to študenti, ktorí si chcú zaplatiť štúdium.

Podobné incidenty sú vzácne, pretože vedci prvé testy na zdravých ľuďoch robia s minimálnym množstvom látky a až po vyskúšaní na zvieratách.

Zdielať na

Súvisiace články