Zatiahnuté
20°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Chýbajú lieky pre ľudí s cukrovkou či onkologických pacientov
Zdielať na

Chýbajú lieky pre ľudí s cukrovkou či onkologických pacientov

BRATISLAVA / V slovenských lekárňach chýbajú desiatky liekov. Pre ľudí s cukrovkou, chorým srdcom, alebo s Parkinsonovou chorobou sú mnohé dôležité lieky nedostupné už niekoľko týždňov. Onkologickí pacienti zase prišli o antibakteriálny liek, pre ktorý neexistuje náhrada.

Biseptol slúži na liečbu zápalu dýchacích a močových ciest, ale využíva sa aj pri liečbe onkologických pacientov, ktorí podstúpili chemoterapiu a rádioterapiu. Práve oni vnímajú jeho nedostupnosť najcitlivejšie.

"Neviem, ako bude pokračovať moja liečba, pretože sa nedá nijako nahradiť," hovorí jedna z pacientiek.

"Najhoršie je to práve pri liekoch, ktoré nemajú žiadnu adekvátnu náhradu," hovorí Peter Stanko zo Slovenskej lekárnickej komory.

Posledná dávka

Posledná dodávka Biseptolu k nám podľa údajov Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv dorazila 9. decembra.

"Od 1. 12. výrobca pozastavil výrobu 20 tabletových balení, tie by však mali byť nahradené 28 tabletovým balením, takže bude zabezpečený pre slovenských pacientov," informovala hovorkyňa ústavu Valéria Pernišová.

Kedy to ale bude, známe nie je.

Problémy s liekmi

Otáznik visí aj nad ďalšími druhmi liekov, ktoré ťažko chorí ľudia zháňajú už týždne. Podľa oficiálneho zoznamu Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv sú to napríklad niektoré inzulínové injekcie, lieky na liečbu pacientov po infarkte myokardu a mozgových príhodách, niektoré lieky pre ťažkých astmatikov, alebo psychiatrických pacientov, ktorí trpia schizofréniou a halucináciami.

Od prvého decembra je údajne nedostupný aj liek na Parkinsonovu chorobu.

"Liek sa od 1.12.2015 na Slovensko nedováža a náhradné lieky - generiká -  spôsobujú mojej mame obrovskú bolesť,"
hovorí dcéra jednej z pacientiek.

"Už 3 alebo 4 roky pretrváva stav, keď lekárnici majú stále väčší a väčší problém zháňať lieky," hovorí Stanko.

Lieky miznú

Lekárnici tvrdia, že problém je najmä obchodovanie s liekmi za hranicami Slovenska. Takzvaný reexport je pre niektoré farmaceutické spoločnosti veľmi výhodný biznis.

"Lekárnici sú zúfalí, pretože takáto situácia tu bola naposledy ešte za čias komunizmu," potvrdzuje Stanko.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv ale uvádza aj ďalšie dôvody - problémy vo výrobe, obmedzené kapacitné možnosti - najmä v prípade onkologických liekov a poukazuje aj na divné praktiky medzi dodávateľmi a samotnými lekárňami.

"Máme informácie, že lieky sa často nachádzajú v distribučných skladoch, ale z určitých dôvodov sú selektované len do určitých lekární," potvrdila Pernišová. 

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články