Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Chýbajú vakcíny pre alergikov, lekári nemajú pacientom čo predpísať
Zdielať na

Chýbajú vakcíny pre alergikov, lekári nemajú pacientom čo predpísať

BRATISLAVA / Imunológovia nevedia, čo majú svojim pacientom predpisovať, chýbajú totiž vakcíny pre alergikov. Tie od francúzskej spoločnosti, ktorá ich k nám doteraz dodávala, Štátny ústav pre kontrolu liečiv stiahol. V slovenských lekárňach ale chýbajú aj náhrady.

Alergici sa nevedia dostať k svojej liečbe. V lekárňach chýbajú vakcíny proti alergiám.

"Od leta objednávame vakcíny, asi 80 percent pacientov ich potrebuje a je výpadok vo výrobe,"
potvrdzuje imunológ Boris Hruškovič.

Francúzska spoločnosť, ktorá k nám vakcíny pre alergikov doteraz dodávala, zmenila informačný systém a kontrola vyhodnotila, že vakcíny už nemusia byť bezpečné. Na to zareagoval aj Štátny ústav pre kontrolu liečiv.

"Na základe konzultácie s odborníkmi v oblasti alergológie a imunológie sme prijali opatrenia a lieky sme stiahli z trhu," informovala hovorkyňa ústavu Diana Madarászová.

Nemajú ani náhrady

Pacienti ale nemôžu ostať bez liečby a imunológovia by im v takomto prípade mali predpisovať iný, náhradný liek. Alternatívou je liek Grazax. Ako sa ale ukázalo, problém je aj s touto náhradou - tiež nie je k dispozícii.

Okrem pôvodných vakcín, na ktoré je u nás nastavených asi 20 tisíc alergikov  teda pacienti nevedia zohnať ani náhradnú alternatívu. Čo bude na jar, ak liečbu v týchto mesiacoch prerušia, si radšej nechcú ani predstaviť.

"Naši pacienti nevedia, čo budú robiť od januára, my nevieme, čo budeme robiť. Nemáme dostatok vakcín. Pacienti nás priamo kontaktujú a pýtajú sa, čo ďalej," potvrdzuje imunológ.

Zásoby sú

Podľa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv, ale zásoby Grazaxu u nás existujú a problémom nie je ani vývoz do zahraničia.

"Na sklade je 4 240 balení lieku Grazax. ŠÚKL v súčasnosti neeviduje oznámenie o plánovanom vývoze a ani samotný vývoz, ktorý by mohol zapríčiniť nedostatok liekov v Slovenskej republike," informovala Madarászová.

Lieky sa ale k pacientom nedostávajú. Ústav má riešenie.

"V slovenskej republike sú registrované lieky najmenej u dvoch ďalších výrobcov, ktorí sú pripravení dodať dané lieky,"
dodala Madarászová.

Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy