Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Dostupné antibiotiká nezaberajú, varujú oddborníci
Zdielať na

Dostupné antibiotiká nezaberajú, varujú oddborníci

BRATISLAVA / Odborníci bijú na poplach a vyzývajú farmaceutické firmy, aby sa akútne zamerali na vývoj nových antibiotík. Posledných 25 rokov totiž na trh neprišla žiadna nová antibiotická molekula a staré lieky už prestávajú účinkovať.

V roku 1980 prišla na trh posledná nová skupina antibiotík. Potom prišli len malé úpravy už existujúcich liekov a tým sa vývoj zastavil.

"Odvtedy novú molekulu na antibiotickú liečbu nemáme," uviedla Darina Sedláková, riaditeľka slovenskej kancelárie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Nákladný vývoj

"Vývoj takýchto liekov je veľmi nákladný a dlhotrvajúci, takže nie všetky farmaceutické spoločnosti sú pripravené investovať do vývoja nových antibiotík," tvrdí riaditeľka Asociácie inovatívneho farmaceutického priemyslu Katarína Slezáková.

Vojenská medicína

Prvé antibiotiká sa začali vyvíjať pre vojenskú medicínu počas druhej svetovej vojny a po nej. Bakteriálne infekcie boli vtedy najčastejšou príčinou úmrtia vojakov.

"Po celú dobu vývoja antibiotík prebiehala Studená vojna," tvrdí vedúci Oddelenia nemocničnej hygieny a epidemológie Univerzitnej nemocnice v Bratislave Leon Langšádl.

Po jej skončení vlády prestali investovať do vývoja nových liečiv. "Väčšina politikov mala zrejme pocit, že tieto antibiotiká nebudú potrebné," dodal Langšádl.

Strácajú na sile

Opak je však pravdou. "Tie antibiotiká, ktoré plnili svoju funkciu postupne strácajú na sile," dodala Darina Sedláková z WHO.

"Dám antibiotiká podľa citlivosti a vôbec to tomu dieťaťu nezaberie. Stáva sa to často," varuje pediatrička Katarína Šimovičová.

Partnerstvo EÚ

V Európe na infekcie zomrie ročne až 25 tisíc ľudí, pretože sú odolné voči dostupným liekom. práve preto v roku 2014 vzniklo doteraz najväčšie partnerstvo medzi Európskou úniu a Európskou federáciou farmaceutického priemyslu.

"S rozpočtom 3,3 miliardy eur. V rámci tejto iniciatívny podporujeme rôzne programy. Vrátane programu na podporu vývoja a výskumu antibiotík," tvrdí Slezáková.

Lekári sa zhodujú na tom, že ak sa aj vyvinú účinnejšie antibiotiká, zatiaľ by potrebovali aspoň nejaké, ktoré budú účinné.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy