Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Unikátna operácia. Pacientovi s rakovinou transplantovali hrdlo
Zdielať na

Unikátna operácia. Pacientovi s rakovinou transplantovali hrdlo

Zdroj: ISIFA

VARŠAVA / Poľským lekárom sa podarilo unikátna transplantácia. Hrdlo transplantovali pacientovi postihnutému rakovinou. Na operácii sa podieľal tím špecialistov z Onkologického centra v meste Gliwice.

Podľa chirurga Adama Maciejewského pacient trpel rakovinou hlasiviek v pokročilom štádiu. Pre nádor mal problém s rozprávaním, ale aj s dýchaním a prehĺtaním. Transplantácia sa okrem hlasiviek týkala priedušnice, pažeráka, štítnej žľazy a priľahlých žliaz, svalov, nervov, ciev a kože.

Operácia trvala 17 hodín

Na tlačovej konferencii sa zúčastnil aj samotný pacient. Identifikovali ho ako Michala, ktorý šeptom vyslovil poďakovanie. V súčasnosti môže prehĺtať tekutú a kašovitú stravu. Operácia sa uskutočnila 11. apríla a trvala 17 hodín.

Maciejewski uviedol, že rekonvalescencia pokračuje uspokojivo. Je presvedčený, že intenzívna rehabilitácia by mohla pacientovi nakoniec umožniť "jesť, dýchať a hovoriť tak, ako môžeme my všetci." Hlavným rizikom zostávajú infekcie a možná odmietavá reakcia imunitného systému na darované tkanivá.

Transplantácia obličiek

Pacient už v roku 2001 podstúpil transplantáciu obličiek a od tej doby berie lieky potláčajúce odmietavú reakciu imunitného systému. V roku 2009 mu diagnostikovali rakovinu hlasiviek v pokročilom štádiu, preto mu hlasivky aj štítnu žľazu vyoperovali. Následne podstúpil chemoterapiu.

Vzhľadom k zlej kvalite života po odobraní uvedených orgánov a k tomu, že od tej doby nedošlo k opätovnému výskytu rakoviny a že pacient dlhodobo berie imunosupresívne lieky, bol Michal podľa lekárov ideálny kandidát na rozsiahlu transplantáciu.

Súvisiace články