Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Ubúdajú darcovia orgánov. Ľudia sú ľahostajní, hovorí lekár
Zdielať na

Ubúdajú darcovia orgánov. Ľudia sú ľahostajní, hovorí lekár

BRATISLAVA / Transplantovaná pečeň alebo srdce dokáže predĺžiť život o desiatky rokov. Preto, aby mohol niekto žiť, musí niekto iný, žiaľ, zomrieť. Vhodných darcov u nás ubúda a tým klesá aj počet transplantácií. Minulý rok dostalo novú obličku 125 pacientov, pečeň 23 a srdce 17 pacientov.

Juraj 5 rokov žije s transplantovanou pečeňou. Takmer každý deň športuje, pláva, bicykluje a začal aj behať. Bez vhodné dracu, by to však nebolo možné. "Myslím aj na rodinu, ktorá dala súhlas, aby bol odobratý ten orgán a tým mi zachránili život," hovorí Juraj.

Transplantovaná pečeň či obličky dokážu predĺžiť  ľudský život tak, ako by ste to možno ani nečakali. "Napríklad po transplantácii srdca viac ako 10 rokov, po obličkách aj 30 rokov," vymenováva doktorka Zuzana Žilinská.

Rozhoduje rodina

Obličky aj pečeň môže niekedy darovať aj živý človek, ale lekári uprednostňujú darovanie orgánov od  mŕtvych darcov. "Je humánnejšie zobrať obličky od mŕtveho, ktorý ich už nepotrebuje," vysvetľuje doktorka.

O tom, čo sa s orgánmi stane po smrti, rozhoduje rodina. "Dvadsaťpäť perecnt príbuzných odmietne dať orgán ich mŕtveho príbuzného," prezrádza urológ Ján Breza.

Zoznam čakateľov na transplantáciu u nás rastie a vhodných darcov, a teda aj transpalntácií, ubúda. Kým napríklad v Španielsku pripadá na milión obyvateľov 35 darcov, V Česku je to 25 a na Slovensku necelých 12. "Je to akási ľahostajnosť Slovákov," dodáva Breza.

Pozrite si reportáž redaktorky Glaudii Suchomel-Guzovej:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy