Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Začiatok vyučovania pred 8:30 deťom škodí, tvrdia vedci
Zdielať na

Začiatok vyučovania pred 8:30 deťom škodí, tvrdia vedci

BRATISLAVA / Asi 30 percent dospievajúcej mládeže vo veku od 15 do 19 rokov nespí dostatočne. Americká pediatrická akadémia vyhlásila, že začiatok školského vyučovania pred pol deviatou je pre zdravie študentov škodlivý. Píše o tom francúzsky denník Le Figaro.

S nástupom puberty sa biologické hodiny menia. Dospievajúca mládež zaspáva v priemere o dve hodiny neskôr, ale rozvrh vyučovania sa napriek tomu nemení. S nedostatkom spánku narastajú zdravotné problémy, choroby a počet nehôd na cestách.

Vedci z americkej Minnesotskej univerzity sledovali osem stredných škôl, na ktorých začínalo vyučovanie o 8:55 namiesto pôvodného času 7:35 ráno. Počet automobilových nehôd, ktorých súčasťou boli študenti klesol až o 70 percent.

"Výskum ukázal, že adolescenti, ktorí dostatočne spia, sú vystavení menšiemu riziku obezity a depresie. Majú lepšie známky a kvalita ich života je tak vyššia," vysvetľuje pediatrička Judith Owensová, ktorá je hlavnou autorkou štúdie o spánku.

Nedostatok spánku

Tieto zistenia potvrdzuje francúzsky Národný ústav pre prevenciu a výchovu ku zdravu (INPES). Až 30 percent dospievajúcich detí vo veku od 15 do 19 rokov nespí dostatočne dlho a 25 percent tínedžerov spí menej ako sedem hodín denne.

"Minimálna doba spánku sa má u tínedžerov pritom pohybovať medzi 8 a 9 hodinami denne a večer by nemali chodiť spať neskôr ako o 22:00," uvádza lekár Jean-Pierre Giordanella. V dobe internetu však nie je začiatok vyučovania v škole jediným problémom študentov. Spánok mládeže narušujú aj moderné technológie.

Nedostatok spánku zhoršuje schopnosť efektívneho učenia, dochádza tiež ku strate pozornosti a koncentrácie počas dňa. Málo spánku spôsobuje tiež zhoršenú náladu, bolesti hlavy, depresie a dokonca obezitu.

Nedostatok energie

Človek zúfalo pociťuje nedostatok energie, ktorú sa snaží doplniť miesto spánku inou cestou. Nové štúdie odhalily, že počas spánku dochádza v mozgu k vyplavovaniu toxických látok, ktoré sa v ňom nahromadili počas dňa.

Vo Francúzsku sa objavili názory, že začiatok vyučovania na stredných školách by mohol byť upravený podľa toho, či je zimný alebo letný čas. V súčasnosti je však trendom skoré ranné vstávanie a to aj napriek biologickej realite.

Niektorí ľudia sú ako sovy a vyhovuje im ponocovanie a neskoršie vstávanie. Iní sú zas "ranné vtáčatá" a chodia skoro spať. Keby aspoň časť populácia zahajovala svoj denný režim neskôr, mohlo by to priniesť výhody v doprave alebo by sa zmiernili ranné špičky.

Nevyspatý človek je podráždený, vystresovaný a so stresom sa mnohí vyrovnávame najmä sladkosťami a energetickými pochúťkami. Pozrite si reportáž Antona Adamčíka:
,

Zdielať na

Súvisiace články