Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Magnetické pole Zeme stráca stabilitu a postupne slabne
Zdielať na

Magnetické pole Zeme stráca stabilitu a postupne slabne

Zdroj: SITA

WASHINGTON / Magnetické pole planéty sa stáva menej stabilným. V dávnej minulosti sa menilo každých 5 miliónov rokov, teraz sa prevráti každých 200 tisíc rokov.

Zemské magnetické pole, ktoré nás chráni pred potenciálne nebezpečným slnečným žiarením, postupne stráca stabilitu. Nie je ale nutné, aby ste sa okamžite presťahovali do podzemia, alebo začali budovať kozmické kolónie.

Faktom je, že magnetické pole sa menilo už mnohokrát, ale ručička na vašom kompase bude zatiaľ ukazovať sever. Podľa podrobnej analýzy geologických dôkazov dáta naznačujú, že sa magnetická ochrana Zeme pomaly destabilizuje. Kým v dávnej minulosti menila svoj smer každých 5 miliónov rokov, teraz tak urobí každých 200 000 rokov.

Geodynamo

Zemské magnetické pole je poháňané srdcom planéty. V jeho strede je pevné jadro, ktoré je obklopené horúcim kovom v tekutom stave. Ten je v spodnej časti teplejší. Surové železo vo vonkajšom jadre stúpa, potom sa ochladí a zasa klesá. Tieto prúdy v kombinácii s rotáciou Zeme vytvárajú "geodynamo", ktoré poháňa magnetické pole.

Poslednú zmenu naposledy zaznamenali pred 781 000 rokmi. V závislosti od meniacej sa teploty a prúdenia tekutín sa sila magnetického poľa mení, a tým pádom sa medzi sebou vymenia aj pozície magnetických pólov.

Slabnúce pole

Tieto posuny zanechávajú stopy v skalách. Častice oxidu kovu sa v tekutej láve natočia v smere prevažujúceho magnetického poľa a po jej vychladnutí zostanú v tejto polohe. Píše o tom britský server BBC.

Zo vzoriek lávy vieme zistiť, že už bolo asi 170 obrátení magnetických polí počas posledných 100 miliónov rokov.

Výskumníci veria, že vnútorné jadro pomaly rastie, pretože vonkajšie jadro sa ochladzuje a tuhne.Tým zostáva menej priestoru pre prúdenie tekutého železa a magnetické pole sa stáva nestabilným.

To by malo znamenať častejšie otáčanie magnetických pólov našej planéty.

Potenciálne ohrozenie

V čase pred 500 miliónmi až jeden a pol miliardou rokov sa póly zeme vymenili približne každých 3,7 milióna rokov. No v období medzi 1,5 a 2,9 miliardami rokov sa tak stalo len každých 5 miliónov rokov. V priebehu posledných 150 miliónov rokov sa tak dialo už každých 600 tisíc rokov a posledných 10 až 15 miliónov si severný a južný pól vymenia miesta každých 200 tisíc rokov.

Údaje Európskej vesmírnej agentúry ESA ukazujú, že magnetické pole Zeme slabne približne o 5 percent každých desať rokov. To by mohlo znamenať, že sa k blížime k ďalšej zmene pólov.

Nie je jasné, či počas procesu výmeny pólov magnetické pole zoslabne, ale celkom zmizne, vedci ale veria, že elektrické rozvody a komunikačné siete budú ohrozené.

Súvisiace články