Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V Sabinove bojovali roboti, o cestu do Mexika
Zdielať na

V Sabinove bojovali roboti, o cestu do Mexika

Roboti, ktorí tancujú, dávajú góly a prenášajú plechovky po vyznačenej trase, boli stredobodom záujmu v Sabinove, kde sa konalo trojdňové podujatie RoboCup 2012.

Išlo o celoslovenskú súťaž v stavbe a programovaní robotov pre základné a stredné školy. Na podujatí súťažilo 142 žiakov, ktorí tvoria 43 družstiev. Okrem slovenských tímov prišli aj súťažiaci zo Slovinska. Súťažilo sa v konštrukcii robota z prinesenej stavebnice lego na zadanú tému, vo futbale s elektronickou loptou, v práci záchranára a v sobotu roboti tancovali na hudbu.

Výhrou je cesta do Mexika

Víťazné družstvá si odniesli vstupenky na 16. Majstrovstvá sveta, ktoré sa uskutočnia v júni v Mexico City. Sponzorov na cestu si musia nájsť sami.
Ako uviedol riaditeľ školy Peter Hužvár, Slovenská spoločnosť elektronikov im zverila úlohu tohtoročného organizátora súťaže preto, lebo ich žiaci sa pred dvoma rokmi prebojovali na majstrovstvá sveta v Singapure. Domáci mali aj teraz v súťaži svoje dva tímy - v kategórii záchranár a tanec robotov.

Matej Mézeš z organizačného výboru informoval, že podujatie sa začalo vo štvrtok nepostupovou kategóriou konštrukcia robotov, v ktorej súťažiaci mali zostrojiť robota v limite štyroch hodín, pričom musel navyše splniť predpísané úlohy. Kategória záchranár má dva stupne, v nižšej podkategórii sa záchranár orientuje podľa svetelných snímačov, vo vyššej hľadá obeť podľa tepelného vyžarovania.

Roboti si zahrali futbal

Vo futbale boli tiež dve kategórie, kde v náročnejšej časti sa hrá na auty ako v klasickom futbale. Kategória tanec robotov sa delí iba na mladších a starších, pričom súťažiaci tu má voľnú ruku. Mézeš sa tejto záľube venuje sedem rokov a so svojimi robotmi sa dostal na sedem svetových súťaží. Z jeho pohľadu úroveň súťaže rastie každým rokom a slovenské tímy už môžu konkurovať aj na svetových súťažiach.

Roboti záchranári

V piatok dopoludnia súťažili roboti záchranári. Ich úlohou bolo nájsť obeť, ktorú predstavovala plechovka. Robot ju musel nájsť vo vymedzenom priestore, kde boli naznačené tri miestnosti, chodba a nakoniec musel zvládnuť šikmú rampu na poschodie. Robot musel sledovať čiaru, zvládnuť jej prerušenie, vyhnúť sa prekážke na trase. Keď zvládol výstup na poschodie, musel ešte nájsť obeť, chytiť ju do chápadiel a vyložiť na platformu vysokú šesť centimetrov.

Predseda poroty Pavel Petrovič uviedol, že je to programátorsky aj mechanicky náročná úloha. V sobotu budú súťažiť tancujúci roboti a vyhlásia aj víťazov jednotlivých kategórií.

SITA

Súvisiace články