Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Fotka ako heslo. Teenager prišiel s prevratným riešením
Zdielať na

Fotka ako heslo. Teenager prišiel s prevratným riešením

LAS VEGAS / Austrálsky teenager sa domnieva, že našiel spôsob celosvetového problému s heslami. Namiesto množstva zložitých hesiel zložených z rôznych znakov, ktoré si ľudia niekedy nedokážu ani zapamätať, by používali fotografie. Správu priniesla americká CNN.

V súčasnej dobe väčšina ľudí používa heslá, ktoré je ľahké uhádnuť. Rovnaké heslá používajú hneď pre niekoľko služieb. Podľa odborníkov je to nezodpovedné, ale zároveň ide o jedinú možnosť, ako si zapamätať prístupy do rôznych služieb.

Austrálčan Sam Crowther na konferencii odborníkov na kybernetickú bezpečnosť PasswordsCon v Las Vegas predstavil nový spôsob.

Jednoduchá logika

Jeho aplikácia umožní použiť pre prístup k internetovým službám namiesto hesla zloženého zo znakov fotografiu. Aplikácia premení fotografiu na heslo zložené z neuveriteľne dlhého radu znakov - dokopy 512 znakov, píše CNN.

Crowtherova logika je jasná. Je jednoduché zapamätať si určitú fotografiu. Je nepravdepodobné, že sa niekto cudzí napojí na váš prístroj a spozná, akú fotografiu ste si vybrali, obzvlášť, ak ich máte v počítači stovky.

Jedinú vec, ktorú musí majiteľ urobiť, že musí používať stále rovnakú fotografiu, ktorú je možné v prípade potreby vymeniť za inú.

Osemnásťročný Crowther spustil vlastnú spoločnosť Sig, ktorej heslo znie: Obrázok je viac ako tisíc hesiel.

Reprofoto/Yahoo Finance

Najväčší únik dát v histórii

Nórsky konzultant v oblasti kybernetickej bezpečnosti Per Thorshein, ktorý konferenciu organizuje, upozornil, že Crowtherova myšlienka nebola doposiaľ testovaná. Podľa neho ale vyzerá sľubne a predstavuje nový prístup k súčasnej dileme s heslami.

Na závažnosť problému s heslami upozornila aj správa, podľa ktorej ruskí hackeri zhromaždili približne 1,2 miliardy ukradnutých kombinácií užívateľských mien a hesiel k viac než pol miliónu e-mailových adries. Pravdepodobne ide o najväčší únik dát v histórii, informoval New York Times.

Ako na to?

Heslo do počítača doma, v práci a k tomu množstvo ďalších hesiel pri prihlasovaní sa na sociálne siete či platení účtov cez internet. Kdesi na druhej strane internetovej siete možno sedí hacker. Vy ste mu uľahčili prácu, keď ste si ako heslo dali napríklad slovo "heslo" alebo číselnú kombináciu 1234.

Pozrite si priloženú reportáž Ivety Krupovej o tom, ako si vybrať bezpečné heslo:

Súvisiace články