Jasno
16°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Pozor na kybernetické podvody, hackeri útočia
Zdielať na

Pozor na kybernetické podvody, hackeri útočia

BRATISLAVA / Na všetky kontakty v emailovom adresári slečny Zuzany prišla rovnaká správa: V zahraničí ma okradli o doklady a peniaze, potrebujem hotovosť, aby som sa mohla dostať domov. Tam vám všetko vrátim. Problém ale je, že slečna Zuzana nikomu takýto mail neposielala.

Ukradnuté heslo

"Na to, že mám hacknutý mail som prišla vďaka svojim zdeseným príbuzným a známym, ktorí mi volali, že odo mňa dostali správu. Tam sa písalo, že som v Anglicku na konferencii, že ma okradli a že potrebujem poslať peniaze," hovorí Zuzana.

Viacerí jej odpísali a pýtali sa, čo sa stalo a či jej môžu pomôcť. Vtedy dostali ďalší mail, taktiež z jej adresy.

"Bolo tam číslo účtu v anglickej banke, kde môžu poslať peniaze. Všetko bolo na moje meno, mail bol podpísaný mojim menom, boli tam moje telefónne čísla, takže to vyzeralo dosť vierohodne," pokračuje.

"Pokiaľ už mal útočník kontrolu nad emailom, mohol v jej mene rozoslať akékoľvek emaily. Tie, ktoré prišli naspäť, mohol odstrániť," objasňuje špecialista pre digitálnu bezpečnosť Peter Stančík.

Slečna Zuzana strávila ostatné dni tým, že cez sociálne siete a telefonicky vysvetľovala všetkým svojim známym, že maily boli falošné.

Prvá pomoc

Medzitým ohlásila vec na polícii, poskytovateľovi služieb a samozrejme nezabudla si zmeniť heslo. Počítač, na ktorom zabojujete o svoj mailový účet, musí byť bezpečný.

"Toto odporúčam robiť na čistom počítači. Teda na zariadení, o ktorom som si stopercentne istý, že nie je nainfikované a nie je na diaľku ovládané niekym iným. Samozrejme, ak by bolo, tak by hacker videl aj zmenu hesla, ktorá prebieha," hovorí Stančík.

Šanca, že páchateľa dolapia žiaľ nie je vysoká. "Nájsť útočníka je veľmi ťažké," dodáva Stančík.

"Jediné, čo bolo na tom pozitívne, že som zistila, že mám vo svojom okolí, veľa ľudí, ktorí si o mňa robia starosti," zakončila poškodená Zuzana.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy