Oblačno
23°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Na Slovensku sa hľadá budúca IT hviezda. Možno je aj u vás doma!
Zdielať na

Na Slovensku sa hľadá budúca IT hviezda. Možno je aj u vás doma!

BRATISLAVA / Na Slovensku je síce vysoká nezamestnanosť, no napríklad oblasť informačných technológií má nedostatok pracovníkov. To primälo jednu z najväčších IT firiem na Slovensku vyraziť na základné školy a medzi deťmi hľadať IT talenty. My sme zisťovali, ako sa taký talent dá objaviť, kto je IT talent a kto nie.

Budúce IT hviezdy

Ak má vaše dieťa nadanie na tanec, hudbu či maľovanie, vidíte to na prvý pohľad. No ale ako sa prejavuje IT talent, to bude rozoznať asi väčší problém. O to viac, že väčšina našich detí už v prvých ročníkoch základnej školy dokáže ovládať počítače, tablety, alebo smartfóny. Ako medzi nimi odhaliť budúce IT hviezdy typu Steve Jobs, Bill Gates, alebo Mark Zukerberg? Matematické nadanie im postačí? "Medzi veľmi matematicky zameranými ľudmi je veľa teoretikov," vysvetľuje HR manager JOJ Media House Zuzana Kuchtová.

Čiže deti s tazkavnými "kockatými hlavami" a nič viac, pre prax môžu byť málo použiteľné. "Keď programujete síce potrebujete vedieť aj matematiku, ale nemusíte byť v nej extrémne dobrý," myslí si študent a pracovník IT Pavol Rehák.

Dôležité je vedieť sa predať

Na to, aby z detí vyrástli budúci Jobsovia, potrebujú mať nadanie aj v iných smeroch, ako je matematika. "Je dôležitý talent. A to nielen v oblasti matematiky, ale aj kreativity," vysvetľuje marketingová riaditeľka NESS SK Silvia Havrillová.

Taktiež je dôležitý zmysel pre dizajn, komunikáciu, hudbu, grafiku, obchod, manažment, služby. "Za najdôležitejšiu vlastnosť považujem sebaprezentáciu. Dieťa by malo vedieť predať svoje znalosti," myslí si Silvia Havrillová.

Na slovenskom trhu práce už dlhodobo chýba zhruba 10-tisíc IT pracovníkov. "Takto vzdelaných ľudí je stále málo na pracovnom trhu. Keď aj majú ľudia dobrú špecializáciu, odídu radšej do zahraničia. To je jeden z dôvodov, prečo je ich stále málo," vysvetľuje Zuzana Kuchtová.

Zaujímavé štipendium

Viaceré firmy doteraz spolupracovali so študentmi VŠ už počas štúdia, no zrejme to nepostačuje. "Preto naša firma zvolila cestu ísť na základné školy, kde sa deti vo veku 15 rokov práve rozhodujú o svojej budúcnosti," dodala Havrillová z firmy NESS SK.

Rozbiehajú projekt, ktorý by mal vyhľadať tzv. kockaté hlavy, čiže IT talenty medzi žiakmi 8. a 9. triedy. No a aby ich aj motivovali, vymysleli testy. Napríklad naprogramovať jednoduchú hru alebo vytvoriť prezentáciu. Plus logické úlohy. 10 najlepších dostane mobily či tablety a víťaz navyše aj štipendium. Do projektu sa prihlásilo už viac ako 1 000 detí. Veľké testovanie slovenských detí začne koncom tohto mesiaca.

Súvisiace články