Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nemecké firmy prišli na pomoc mladým Slovákom
Zdielať na

Nemecké firmy prišli na pomoc mladým Slovákom

BRATISLAVA / Absurditou slovenskej nezamestnanosti je, že napriek tomu, že je šiesta najhoršia v Únii, tak kvalitné firmy, čo kvalitne platia, nevedia zohnať kvalitných ľudí. Máme teda armádu zbytočných a často mladých nezamestnaných, ktorej už prischol nelichotivý názov Stratená generácia. No a keďže achilovou pätou tejto problematiky je aj naše školstvo, zahraničné firmy berú teraz aktivitu do svojich rúk.

Neefektívne vzdelávanie

"Každý rok nám chýba 1 750 kvalifikovaných pracovníkov, či už na západe, strede, alebo východe Slovenska," informuje Guido Glania, predseda Slovensko-Nemeckej obchodnej komory.

Problémom je už klasicky obohratá platňa nášho neefektívneho vzdelávania. "Príde a vy potrebujete doňho rok až dva investovať, aby sa vôbec zoznámil s pracovným procesom a vedel vôbec pracovať," hovorí Štefan Chudoba štátny tajomník ministerstva školstva.

Nie je to ako zo socializmu

Nemecká obchodná komora rozbieha preto projekt Fit for future, ktorý má pomôcť rodičom a žiakom základných škôl, ale aj stredoškolákom. "Nie je to ako za socializmu. Nie je to špinavá robota, komíny a tak ďalej. Sú to moderné pracovné miesta," dodáva Ján Kokorák z odborného vzdelávania AHK.

"Budú dávané letáky, je aktívna webová stránka, budú informácie na bilboardoch v jednotlivých regiónoch. S hlavičkou tých firiem, ktoré sú aktívne," vysvetľuje personálny riaditeľ Roman Nosko.

Dozvedia sa, kde to má budúcnosť

Z materiálov sa dozvedia, kde to má budúcnosť. Mnohé zahraničné firmy už podporujú spôsob vzdelávania po strednej škole. Duálnemu odbornému vzdelávaniu sa venujú aj v nemeckej automobilke v Bratislave. Chalani sa tu venujú niečomu, čo znie ako úplne sci-fi. Mechatronike.

Absolventi spoznávajú mašiny, o akých sa im na strednej ani nesnívalo, plus sa učia cudziu reč. Dvere sa im tak otvárajú nielen do bratislavskej fabriky. "Keď som aj niečo v tom týždni nevedel a som sa potreboval s tým nemeckým kolegom na tom dohodnúť, tak som sa na to na tej hodine spýtal," hovorí študent mechatroniky.

ilustračná foto

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy