Skoro jasno
17°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Viac ako polovici Slovákov hrozí v starobe chudoba!
Zdielať na

Viac ako polovici Slovákov hrozí v starobe chudoba!

BRATISLAVA / Ministerstvo práce odmieta katastrofálny scenár, ktorý uviedli ekonómovia z inštitútu IVRA. Tí tvrdia, že až 68 % dôchodcov klesnú do šiestich rokov ich dôchodky pod hranicu chudoby! Teda mesačne dostanú menej ako 346 eur!

Katastrofálny scenár IVRA

Pani Alenka má 58 rokov a od dôchodkového veku ju delia štyri roky. "Aj potom budem musieť určite robiť. Aby človek mohol na starobu lepšie žiť," vraví. 

To, na čo sa pozeráte, je takzvaný spotrebný kôš. Teda v tomto prípade dopodrobna rozpísané mesačné náklady dôchodcu s príjmom 200, 350 až 600 eur. Nečudo, že podobné pocity ako pani Alena majú aj iní. Pre odchodom do dôchodku.

"Vyšli nám šokujúce údaje. Pretože, ak si zoberieme mesačný dôchodok vo výške 200 eur, tam sa náklady iba na bývanie v zmysle tohto spotrebného koša pohybujú na úrovni 70 eur. Takisto náklady na lieky pre takto nízko príjmového starobného dôchodcu sú iba na úrovni 2 eur mesačne," vraví Martin Halás z inštitútu IVRA.

A podľa skúseného ekonóma bude horšie. "Veľmi zlá situácia je vo vývoji valorizácie dôchodkov, pretože bude v priebehu štyroch rokov klesať. Podľa nás to bude mať za následok, že 50 percent starobných dôchodcov, ktorí dnes poberajú 390 eur (čo je priemerný dôchodok), zhorší to ešte viac situáciu," doplnil Halás.

Podľa ich prepočtov si starobný dôchodca v roku 2015 polepší o 6 eur mesačne a v roku 2018 sa jeho dôchodok pod vplyvom valorizácie zvýši o jedno euro.

Ministerstvo práce sa bráni

"Čísla prezentované inštitútom v tomto kontexte považuje ministerstvo práce za hrubo zavádzajúce. Ministerstvo práce dobre pozná sociálnu situáciu najmä nízko príjmových dôchodcov a realizuje reálne opatrenia," vraví hovorca ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Michal Jurči.

Konkrétne sú to tri. "Ide napríklad o pravidelné vyplácanie vianočných dôchodkov, ktoré pomáhajú najmä tým nízko príjmovým. Ide taktiež o valorizáciu, o pevnú sumu a v neposlednom rade treba  zdôrazniť aj to, že máme záujem zaviesť inštitút takzvaného minimálneho dôchodku, ktorý stanoví jasnú hranicu, pod ktorú by dôchodcovia nemali padať," vraví Jurči.

"Ak berieme do úvahy hranice do 350 eur, takýchto poberateľov bolo na konci minulého roka 40 percent," hovorí hovorca Sociálnej poisťovne SR Peter Višváder. Nie teda každý druhý, ale štyria z desiatich, sa vďaka desiatkám odpracovaných rokov dopracovali k chudobe.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy