Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Takto vidia prebudený aljašský vulkán z vesmírnej stanice
Zdielať na

Takto vidia prebudený aljašský vulkán z vesmírnej stanice

ISS / 13. mája sa na Aljaške prebudila jedna z najaktívnejších sopiek. Pavlof odvtedy chrlí lávu do výšky 6700 metrov a po jej úbočiach steká horúca láva. Zakiaľ neohrozuje miestnych obyvateľov, vedia sa tešiť z tohto veľkolepého, hoci devastujúceho divadla. NASA zverejnila fotografiu vulkánu tak, ako ju odfotografovala posádka Medzinárodnej vesmírnej stanice...

Zatiaľ "len" veľkolepé divadlo

Najnovšie podľa aljašského vulkanologického observatória stúpajú mraky popola a dymu do výšky 6700 metrov, podľa expertov by mohla v blízkej budúcnosti ohroziť komerčnú leteckú dopravu. Zatiaľ sa však rušenie či meškanie letov len týka regionálnej dopravy.

Sopka Pavlof sa nachádza asi 950 kilometrov juhozápadne od aljašskej metropoly Anchorage, najbližšími komunitami sú Cold Bay s asi stovkou obyvateľov a King Cove s asi 940 ľuďmi.

Nebezpečná láva

Posledná erupcia 2518 metrov vysokej sopky bola zaznamenaná pred 6 rokmi. Medzi rokmi 1901 a 1996 však podľa observatória bolo napočítaných minimálne 24 výbuchov. Pavlof leží ako množstvo ďalších aljašských sopiek pri hlavnej trase komerčných letov medzi Áziou a Severnou Amerikou. Lietadlá sa však v tomto prípade pohybujú vo výške 9150 metrov, takto vysoko zatiaľ popol nevystúpil.

"Existujú obavy, že horúca láva spôsobí roztápanie veľkého množstva snehu a ľadu," obávajú sa však experti. Práve láva tak môže predstavovať najväčšie nebezpečenstvo.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články