Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Sopka vychrlila balvany ako obývačka. 5 horolezci sú mŕtvi
Zdielať na

Sopka vychrlila balvany ako obývačka. 5 horolezci sú mŕtvi

FILIPÍNY / Piati horolezci zahynuli dnes po tom, ako sa sopka Mayon - jedna z najaktívnejších na Filipínach - po troch rokoch nečinnosti prebudila a vychrlila veľké balvany a popol. Ďalší ľudia ostali uväznení neďaleko krátera. Informovala o tom s odvolaním sa na miestne úrady tlačová agentúra AP.

K sopke ležiacej v stredných Filipínach vyslali záchranné tímy hľadať piatich horolezcov a horských vodcov uväznených po miernej raňajšej erupcii, uviedol guvernér provincie Albay, Joey Salceda. Sopka bola dopoludnia miestneho času tichá a mraky nad ňou sa rozplynuli.

Zomrel už aj 1 ťažko zranený

Štyroch horolezcov, ktorí zahynuli, zasiahli balvany "veľké ako obývačka", uviedol vodca Kenneth Jesalva pre televíziu ABS-CBN v telefonáte zo základného tábora. Ďalší muž utrpel veľmi vážne zranenia, ktorým neskôr podľahol. V skupine bolo celkovo päť cudzincov a traja filipínski horskí vodcovia. Jeden zo zabitých bol Filipínec, zatiaľ však nebolo známe, odkiaľ pochádzali zahraniční horolezci.

Pre sopku Mayon normálna erupcia

Z hory ležiacej 340 kilometrov juhovýchodne od Manily dosiaľ neodviezli žiadne telá. Vedúci Filipínskeho vulkanologického ústavu Renato Solidum uviedol, že dnešná erupcia bola normálna pre sopku Mayon, ktorá vybuchla asi 40-krát za posledných 400 rokov. V roku 2010 presunuli tisíce obyvateľov do dočasných prístreší, keď sopka Mayon vychrlila popol do okolia 8 kilometrov.

Všetko o hokejových MS na jednom mieste. Čítajte TU.

Sopka_Mayon_Filipíny_dym

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy