Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Modrá... je dobrá? Slovenské výskumníčky a nebezpečné farbivá
Zdielať na

Modrá... je dobrá? Slovenské výskumníčky a nebezpečné farbivá

Teraz vám predstavíme unikátny slovenský vedecký projekt, ktorý môže ovplyvniť zdravie ľudí na celom svete. Za všetkým stoja sympatické výskumníčky Slovenskej technickej univerzity.

Vhodná vzorka je prasacia koža

"My sme sa zamerali na prienik cez poškodenú kožu, respektíve kožu, ktorá je mierne narušená po holení a depilácii, pretože práve tieto prípravky bývajú často farbené týmito farbivami," opisuje Jarmila Hojerová z STU.

V týchto laboratóriách slovenské odborníčky skúmali, či a do akej miery preniká do kože farbivo pri dlhodobom opakovanom používaní. Výskum sa týkal dvoch farbív - brilantná a patentná modrá. Podľa európskej smernice sa patentná modrá už v kozmetike nesmie používať.

Pri tomto výskume boli použité uši a prvý raz aj povrch prasacieho jazyka. "Prasacia koža štruktúrou, chemickým zložením aj bariérovým zložením je podobná ľudskej koži," vysvetľuje Hojerová. Vhodný materiál nie je ľahko dostupný - nestačí skočiť k mäsiarovi.

Ovplyvnia európsku legislatívu

"Tie prasatá musia mať vek do pol roka, my musíme z bitúnka do dvoch hodín odobrať prasacie uši a jazyk, tie uši nesmú byť obarené," hovorí Hojerová. Výsledky slovenského výskumu farbív na bravčovej sliznici boli okamžite publikované v svetovom odbornom časopise a možno ovplyvnia európsku legislatívu.

Cieľ výskumu nie je strašiť, ale navrhovať bezpečné metódy. Napríklad používať namiesto umelých prírodné farbivá.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU ZADARMO.

isifa

Súvisiace články