Skoro jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
More budeme mať za rohom. Čechom napadol bláznivý nápad
Zdielať na

More budeme mať za rohom. Čechom napadol bláznivý nápad

Niekde majú vody veľa, niekde očividne málo. Vďaka našim západným susedom možno budeme mať more takpovediac za rohom. Česi prišli s bláznivým nápadom vytvoriť si vlastné more. Informoval o tom český portál iDnes.cz.

Pobrežie dlhé až 120 kilometrov

Podľa portálu iDnes.cz české združenie Moře klidu prišlo s myšlienkou zatopiť severočeské bane slanou vodou z Baltského mora. Veľkorysý plán zahŕňa územie od Kadane po Teplice, čo je plocha až 60 tisíc hektárov. To znamená, že pobrežie českého Mora pokoja by bolo dlhé až 120 kilometrov.

"Možno to vyzerá odvážne, možno až smiešne, ale my to myslíme vážne. Severočeská podkrušnohorská krajina má mimoriadny potenciál a nám sa otvára neopakovateľná príležitosť pre veľkorysé projektovanie," tvrdí člen združenia Jan Plíšek, ktorý rovnako ako väčšina ostatných tvorcov bizarnej myšlienky nepochádza zo severných Čiech.

Kúpať sa v ňom budeme o 30 rokov

Odborníci však týmto nápadom nie sú veľmi nadšení. Problém nevidia len v technickej realizácii, ale najmä by to bolo šialene drahé. "Je to ekonomicky nereálne. Zvlášť dnes, keď z každej koruny je treba získať korunu a desať halierov," reagoval pobavene obchodný riaditeľ spoločnosti ČEZ Teplárenská Petr Hodek, ktorý má skúsenosti s vedením teplej vody na diaľku.

Združenie ale tvrdí, že sa to dá a chce získať podporu medzi ľuďmi. K českému moru možno budeme môcť cestovať už o 30 rokov.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.


ISIFA

Súvisiace články