Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V Liptovskom Jáne si tento rok nezalyžujete
Zdielať na

V Liptovskom Jáne si tento rok nezalyžujete

LIPTOVSKÝ JÁN / Hovorí sa, že nová metla dobre metie. V prípade lyžiarskeho strediska v Liptovskom Jáne to však úplne neplatí. Ski centrum síce papierovo má nového majiteľa, no momentálne má zviazané ruky. Ani rok po prevzatí areálu totiž nie sú dotiahnuté zmluvy s majiteľmi pozemkov. Nádeje na skorý návrat lyžiarov do Jánskej doliny sa tak pre túto zimu opäť rozplynuli.

Prevádzkovať lyžiarske stredisko je v súčasnom stave nemožné. Život na jánske zjazdovky vráti iba investícia vo výške niekoľkých miliónov eur. Dotiahnuť treba predovšetkým nájom pozemkov. Pôvodná zmluva s tunajším urbárom uplynie o dva roky a tak je na oboch stranách, aby sa dohodli na jej podstatnom predĺžení. Problémom sú však podmienky a otvorené otázky po predchádzajúcom majiteľovi.

"Kým nebudeme mať istotu dlhodobého nájomného vzťahu, nebudú odstránené prekážky, ktoré sa objavujú v tom lyžiarskom stredisku, tak nemôžeme investovať peniaze," hovorí konateľ Kohútka reality Miroslav Maczko. Nový majiteľ si zároveň nie je istý, či oňho majú v Jánskej doline vôbec záujem. Obnova strediska tak zostáva v nedohľadne, čím trpí celý Liptovský Ján.

"Prestávame byť atraktívni pre zimného návštevníka našej obce," uviedla predsedníčka OZ Jánska dolina Katarína Schrötterová. Ešte pred niekoľkými týždňami žila nádej, že v zime spustia aspoň vlek pre deti a začiatočníkov, no dnes je jasné, že ski centrum bude zívať ďalšiu zimu prázdnotou.

"To je už skutočne nereálne, budeme musieť vydržať, uvidíme ako sa situácia bude vyvíjať," dodáva Maczko. Absenciu lyžovania cítia nielen turisti, ale celá obec, ktorej do kasy pritečie podstatne menej peňazí. "Úbytok ubytovaných hostí, ktorí chcú vyslovene lyžovať. Je to taktiež komplikácia pre ostatných, ktorí poskytujú iné služby, napríklad múzeá alebo jaskyňa," dodáva Schrötterová.

Štvrtý rok bez lyžovačky môže mať dlhodobejšie následky. Dôvera návštevníkov sa totiž ťažko buduje, no o to ľahšie sa stráca.

Súvisiace články