Jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Muž, ktorý je podľa obžaloby zodpovedný za smrť chlapca v obchode: Každý deň sa za Jakuba modlím
Zdielať na

Muž, ktorý je podľa obžaloby zodpovedný za smrť chlapca v obchode: Každý deň sa za Jakuba modlím

ŽILINA / Už dva a pol roka uplynulo odvtedy, čo v Žilinskom obchodnom centre prišiel o život trojročný chlapček z Oravy. Jakub bol spolu s rodičmi a sestrou nakupovať. Keď prechádzali cez záhradné centrum spadla na neho detská drevená veža. Z prečinu usmrtenia obvinila polícia zamestnanca, ktorý vežu do regálu vyložil. Obžalovaný muž v stredu po prvýkrát prehovoril.

"Za toho malého sa ja každý deň modlím, nejdem spať pokiaľ sa nepodmodlím za malého Jakubka," povedal obžalovaný Ivan Schmidt. Ivan v osudný deň vyložil drevenú detskú vežu do konzolového regála, po veternej smršti sa zrútila a smrteľne zranila malého Jakubka. Rodičia prišli o milovaného syna. Z tragédie sa dodnes nedokáže spamätať ani obžalovaný Ivan.

"To ja si budem niesť po celý život, to nepochopí to ten čo to nezažil," hovorí Schmidt. Ivana koncom roka 2015 za prečin usmrtenia odsúdili. Dostal ročný trest s podmienečným odkladom na dva roky, prokurátorka ale vtedy nesúhlasila, podala odpor, na súde tak prebiehalo dokazovanie, ktoré trvalo viac ako rok a pol.

Citlivý prípad sa chýli ku koncu, aj keď sa v stredu očakával verdikt, ten nakoniec nepadol. "Bolo odročené z toho dôvodu, že procesné strany predniesli rozsiahle záverečné reči," informuje sudca OS žilina Marek Šenkár. Kým prokurátorka žiadala pre obžalovaného Ivana dvojročný trest s podmienečným odkladom na tri roky, obhajoba oslobodenie.  

"Ja som navrhovala oslobodiť môjho klienta, vzhľadom na to že obžaloba neuniesla dôkazné bremeno," uviedla obhajkyňa Adriana Hrdinová. "Vzniká potreba, aby sa sudca v tomto prípade oboznámil," myslí si Šenkár. Rozsudok bude známy v piatok.

Pozrite si spoveď Jakubových rodičov:

Súvisiace články