Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Padol rozsudok v prípade Mazurekovho prejav v rádiu. Prokurátor sa odvoláva
Zdielať na

Padol rozsudok v prípade Mazurekovho prejav v rádiu. Prokurátor sa odvoláva

BRATISLAVA / Sudca Špeciálneho trestného súdu v stredu vyriekol verdikt v prípade poslanca Milana Mazureka obžalovaného pre jeho prejav v žilinskom rádiu v októbri 2016. Rozsudok sa nepáči špeciálnemu prokurátorovi, ktorý plánuje podať odpor.

Poslanca NR SR  za Kotlebovu stranu ĽSNS, Milana Mazureka, obžalovali 4. decembra z prečinu hanobenia národa, rasy a presvedčenia v jednočinnom súbehu s prečinom podnecovania, hanobenia a vyhrážania sa osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti, etnickej skupine alebo pôvodu rodu. Vo veci rozhodoval samosudca Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Poslanec Mazurek obišiel veľmi dobre. Podľa informácií televízie JOJ totiž trestným rozkazom dostal len finančnú pokutu 5 tisíc eur.

"Špecializovaný trestný súd sa k danej veci nevyjadrí dovtedy, pokiaľ nebude mať preukázané, že obvinený sa oboznámil s trestným rozkazom úradnou cestou," vyjadrila sa hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková.

Takáto podoba trestu sa ale nepáči dozorujúcemu prokurátorovi, preto bude okamžite konať. "Prokurátor úradu špeciálnej prokuratúry plánuje v zákonnej lehote podať odpor. Nakoľko nesúhlasí s výškou trestu v uvedenom trestnom rozkaze," povedala Andrea Predajňová, hovorkyňa Generálnej prokuratúry. Podľa informácií TV JOJ tak urobí ešte tento týždeň.

Mazurek čelí obžalobe za prečin hanobenia národa a rasy. V rozhovore v rádiu sa mal totiž hanlivo vyjadrovať na adresu Rómov a xenofóbne mal rozprávať na adresu imigrantov, Arabov či islamského náboženstva. Rádio za porušenie zákazu podnecovania nenávisti už dostalo pokutu 15 tisíc eur. Priestor na vyjadrenie sme dali aj poslancovi Mazurekovi. V polovici novembra pritom sľúbil, že sa k veci vyjadrí. Dnes argumentoval, že nemôže hovoriť. "Evidujem síce, že mám na pošte nejakú zásielku. Vyjadrím sa k tomu, keď uvidím, čo je obsahom tejto zásielky," povedal Mazurek ešte 10. novembra.

Milan Mazurek pritom bojoval už proti obvineniu. Ešte pred letom podal proti nemu sťažnosť. Tu ale prokurátor zamietol. Obrátil sa preto na Generálnu prokuratúru. Ani tá mu ale nevyšla v ústrety a návrh odložila ako neopodstatnený.

Hrozba straty poslaneckého mandátu, aj 6-ročné väzenie sú u Mazureka stále aktuálne. A ak podá prokurátor proti trestnému rozkazu odpor, vo veci sa nariadi hlavné pojednávanie, teda začne proces. "Výsledkom môže byť rozsudok, v ktorom bude uložený trest, ktorý môže byť ťažší, vyšší ako bol v pôvodnom napadnutom trestnom rozkaze," povedala odborníčka na trestné právo Lucia Kurilovská.

Poslanec v októbri 2016 rozhlasovom vysielaní okrem iného povedal, že "150 miliónov eur sa ide použiť na domy pre ľudí z cigánskych komunít. To jest pre ľudí, ktorí nikdy pre náš národ, pre náš štát nič neurobili, práve naopak, rozhodli sa žiť asociálnym spôsobom života a vyciciavať náš sociálny systém. My, ktorí žijeme slušným životom a pracujeme, tak na nás štát úplne kašle, zatiaľ čo týmto asociálom dá zadarmo úplne všetko". 

​Pozrite si archívnu reportáž k téme:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy