Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Tretí prípad osýpok na Slovensku potvrdený
Zdielať na

Tretí prípad osýpok na Slovensku potvrdený

BRATISLAVA / V stredu potvrdil Regionálny úrad verejného zdravotníctva tretí prípad tohto infekčného ochorenia na Slovensku, ide o 43-ročnú ženu. Pred necelými dvomi týždňami potvrdil v Bratislave druhý prípad osýpok. Išlo o 39-ročného muža s pobytom v Rakúsku.

Hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave v stredu ráno pre TV JOJ potvrdila tretí prípad infekčného ochorenia osýpok, má ísť o 43-ročnú ženu. Pracuje ako obchodná asistentka v administratívnych priestoroch spoločnosti sídliacej v Bratislave. Od 17. decembra je hospitalizovaná na infekčnej klinike UNB Bratislava. K prenosu ochorenia najpravdepodobnejšie došlo v kontakte s pacientmi, u ktorých boli osýpky potvrdené. Pozitivita laboratórnych testov na osýpky z biologických materiálov bola hlásená 19. 12. 2017, informoval regionálny hygienik Otakar Fitz z RÚVZ BA. Rozhodnutiami príslušných orgánov verejného zdravotníctva sa zabezpečujú protiepidemické opatrenia u 56 osôb, ktoré mohli prísť do kontaktu s chorou.

Prvý prípad sa na Slovensku vyskytol koncom apríla v Košiciach, išlo o občana Talianska. Druhý prípad je z 8. decembra, aktuálny tretí zaznamenali len o necelé dva týždne neskôr.

Osýpky sú jedným z najzávažnejších vírusových ochorení detského veku. Ich závažnosť spočíva najmä v častých komplikáciách, ako sú zápaly pľúc, priedušiek, uší a centrálneho nervového systému. Ochorenie patrí k najnákazlivejším prenosným ochoreniam a rýchlo sa šíri vzduchom najmä medzi neočkovanými skupinami obyvateľstva. Pred zavedením očkovania proti osýpkam sa evidovali tisíce ochorení ročne s početnými komplikáciami a úmrtiami. Po roku 1969, kedy u nás bolo zavedené pravidelné očkovanie detí, chorobnosť postupne klesala až na nulové hodnoty.

V súčasnosti sú osýpky na Slovensku eliminované, teda bez výskytu ochorení. Posledné domáce ochorenia boli na Slovensku evidované v roku 1998. V ďalších rokoch boli zaznamenané iba importované ochorenia, ktoré sa ďalej nešírili. Posledný importovaný prípad osýpok bol na Slovensku zaznamenaný tento rok u talianskeho študenta.

Hlavný hygienik SR Ján Mikas aj naďalej zdôrazňuje, že z dôvodu možného importu osýpok z okolitých krajín je potrebná zvýšená ostražitosť zdravotníckych pracovníkov, najmä praktických lekárov pre deti a dorast a dospelých, aby v rámci diferenciálnej diagnostiky pri pozitívnych klinických príznakoch a pri pozitívnej epidemiologickej anamnéze mysleli aj na toto závažné prenosné ochorenie.

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky ako aj regionálne úrady verejného zdravotníctva monitoruje epidemiologickú situáciu vo výskyte osýpok na Slovensku aj v okolitých krajinách. Verejnosť o vývoji aktuálnej epidemiologickej situácie priebežne informujú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy