Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
TIPY A TRIKY: Spravte si ekologické Vianoce
Zdielať na

TIPY A TRIKY: Spravte si ekologické Vianoce

BRATISLAVA / Blížia sa Vianoce. Čakajú nás darčeky a ich rozbaľovanie. Viete ale koľko odpadu ostane po rozbalených vianočných darčekoch? Myslime ekologickejšie, odkazujú viaceré organizácie, a to nielen v súvislosti s používaním obalov. A ak riešite dilemu, či je pre životné prostredie lepší živý stromček alebo umelý, ktorý sa dá používať aj 10 rokov, čítajte ďalej.

Darčekový papier. Vec ktorá je obvykle na jedno jediné krátke použitie. Hneď po Štedrom dni nám kopy papiera často úplne zaplnia smetné koše. "Je to udalosť, počas ktorej vyprodukujeme najviac odpadu za rok," potvrdzuje Ivana Kohutková z Greenpeace Slovensko. Pekný darčekový papier môže byť aj zo starej knihy alebo notového papiera. Aj ponožky sa dajú zabaliť kreatívne, no a rolky z toaletného papiera sa dajú premeniť na krabičky.

Luxusne zabalené darčeky poznali deti z bohatých rodín už v 19. storočí. U chudobnejších, ak vôbec mali krajší papier, sa používal opakovane. Balenie darčekov je súčasťou tradície. Mnoho ľudí však denne rozmýšľa ekologicky.

Veľkou témou je každoročne aj otázka, či radšej živý, alebo umelý stromček? Alternatívou je stromček v kvetináči alebo vetvičky. Podľa etnologičky sa umelé stromčeky rozšírili masívne až keď boli dokonalejšie. Tie prvé príliš populárne neboli. Odborníci ale tvrdia, že Vianoce treba poňať minimalisticky vo všetkých smeroch.

Pozrite si archívnu reportáž o tipoch na knižný darček:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy