Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Slovensko má 33 olympijských medailí. To je sumár za 25 rokov
Zdielať na

Slovensko má 33 olympijských medailí. To je sumár za 25 rokov

BRATISLAVA / Pred štvrťstoročím, 19. decembra 1992, ustanovili v Bratislave Slovenský olympijský výbor. Odvtedy sa slovenskí športovci zúčastnili na 12 olympiádach a dokopy získali 33 medailí.

Táto olympijská pochodeň z Barcelony 1992 je posledná z dlhej spoločnej federálnej éry.  "To československé olympijské hnutie sa preklenulo do slovenského olympijského hnutia, to je veľmi významný medzník a je skutočne veľmi symbolický," povedala Zdenka Letenayová, riaditeľka Olympijského múzea. Procesy predchádzajúce vzniku samostatného SOV boli dlhodobejšie a náročné. Aktívni ľudia, vrátane Márie Mračnovej, sa snažili idey olympizmu rozšíriť čo najviac. "Od malých detí cez školy cez bývalých olympionikov," spomína Mária Mračnová, atlétka a funkcionárka SOV.

Od rozdelenia federácie získali Slováci 33 medailí. Prvú z nich vystrieľal v Atlante 1996 Jozef Gönci. "Preto snáď si ju pamätáme možno o trochu viac ako medaily, ktoré prišli potom, ale ona má rovnakú kvalitu, má rovnakú emóciu," spomína náš zlatý strelec.

Výročie SOV si dnes pripomenulo mnoho slovenských medailistov. Bol medzi nimi aj vodný slalomár Michal Martikán, ktorý má spod piatich kruhov dve zlaté, dve strieborné a jednú bronzovú medailu. "Som zažil aj úspešnejšie, aj menej úspešné veci, ale každá z nich, i tá, ktorá mi nevyšla, tak bola možno aj hodnotnejšia a posunula ma o to ďalej," hovorí Michal Martikán.

Aké sú prvé sekundy po zisku olympijského kovu? Prezradila dvojnásobná strieborná strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková: "Prvý moment je úplná, strašná eufória, ja hovorím, že nekontrolujem sama seba vtedy, v tom momente sú len pozitívne emócie, to sumarizovanie príde až potom niekedy".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy