Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Poslanca Mazureka obžalovali pre hanobenie rasy v rádiu
Zdielať na

Poslanca Mazureka obžalovali pre hanobenie rasy v rádiu

BRTISLAVA / Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal dnes na Špecializovaný trestný súd obžalobu na poslanca Milana Mazureka.

Poslanca ĽSNS obžalovali pre prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia v jednočinnom súbehu s prečinom podnecovania, hanobenia a vyhrážania sa osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti, etnickej skupine alebo pôvodu rodu.

Mazurek podľa prokuratúry v októbri 2016 v rámci živého vysielania relácie "Debata na telefón“ Rádia Frontinus už ako poslanec Národnej rady SR a ako člen Výboru pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť NR SR za politickú stranu Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko okrem iného mal hanlivo vyjadrovať na adresu Rómov a xenofóbne mal rozprávať na adresu imigrantov, Arabov či islamského náboženstva. Rádio za porušenie zákazu podnecovania nenávisti dostalo pokutu 15 tisíc eur.

Poslanec v rozhlasovom vysielaní okrem iného povedal, že "150 miliónov eur sa ide použiť na domy pre ľudí z cigánskych komunít. To jest pre ľudí, ktorí nikdy pre náš národ, pre náš štát nič neurobili, práve naopak, rozhodli sa žiť asociálnym spôsobom života a vyciciavať náš sociálny systém. My, ktorí žijeme slušným životom a pracujeme, tak na nás štát úplne kašle, zatiaľ čo týmto asociálom dá zadarmo úplne všetko". Poslancovi hrozí dvoj až šesťročné väzenie.

Rozpustenie celej strany

V máji tohto roku totiž generálny prokurátor podal návrh na rozpustenie celej strany ĽSNS. Skoro pol roka leží na stole najvyššieho súdu. "Podľa tohto návrhu sa táto politická strana javí ako extrémistická strana s fašistickými tendenciami, ktorá porušuje svojou činnosťou a programom ústavu SR, zákony, ako aj medzinárodné zmluvy," uvádza Andrea Predajňová z generálnej prokuratúry. 

Podľa právnika najvyšší súd môže prihliadnuť aj na obžalobu poslanca Mazureka. Dokonca to môže ovplyvniť aj rozhodnutie o rozpustení strany.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy