Oblačno
15°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Psí veteráni roky verne pomáhali armáde, teraz ich chcú utratiť. Vojaci sa búria
Zdielať na

Psí veteráni roky verne pomáhali armáde, teraz ich chcú utratiť. Vojaci sa búria

LONDÝN / Dvaja belgickí ovčiaci Kevin a Dazz oslávili už deväť rokov. Pritom ešte pred niekoľkými rokmi pomáhali v Afganistane hľadať výbušniny. Podľa vojakov dokázali v priebehu ich aktívnej činnosti zachrániť tisíce životov. Teraz ich ale armáda plánuje utratiť, údajne ich nie je možné dať nikomu na adopciu.

Kevina a Dazza uvoľnili zo služby pred štyrmi rokmi. Od tej doby boli umiestní v armádnom výcvikovom centre pre zvieratá v Leicestershire. Vedenie ale teraz označilo psov za nebezpečných a neschopných žiť u nových pánov, čo rozhorčilo väčšinu psovodov, ktorí v centre pracujú. Informuje portál novinky.cz. 

Psy, ktorých vyradia z armádnej služby, musia podstúpiť špeciálny výcvik, aby sa zbavili armádnych návykov. Velenie následne rozhodne, či sú spôsobilí na adopciu. U Kevina a Dazza ale armáda rozhodla, že by mohli byť pre civilistov nebezpeční. Miesto toho sa rozhodli psov utratiť. Psovodi s tým nesúhlasia a ponúkli sa, že si verných psov vezmú domov. Velenie to ale odmietlo. 

"Neexistuje žiaden protokol. Jednoducho je to rozhodnutie veliaceho dôstojníka a hotovo," hovorí jeden zo psovodov. "Je to nehorázne kruté k zvieratám, ktoré sa nám tak odovzdali," dodal. Rozhodnutie velenia rozhnevalo nielen zamestnancov centra, ale aj ostatných veteránov. Založili teda petíciu na ich záchranu. 

"Psy ako tieto mi zachránili život veľakrát," napísal McNab na stránke petície. "Sme povinní využiť šancu nájsť psom nový domov, kde zostarnú. V niektorých prípadoch to ale bohužiaľ možné proste nie je," zdelil hovorca britského ministerstva obrany. 

Vlnu kritiky vzbudil aj prípad medvedice Ingy, ktorú zastrelili a jej štyri mláďatá odchytili: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy