Zatiahnuté
14°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Skialpinizmus a skifit. Na hory v znamení športu aj v zime
Zdielať na

Skialpinizmus a skifit. Na hory v znamení športu aj v zime

VYSOKÉ TATRY / V rubrike Na hory predstavíme dva zimné športy, ktoré sú čoraz viac obľúbené.

Je čas na ďalšiu tému v pravidelnej rubrike Na hory. Pozreli sme sa na skialpinizmus a skifit. Tieto dva športy zaznamenali v poslednom období veľkú popularitu. "V rámci toho módneho trendu, môžeme skialpinizmus rozdeliť na dva dve časti. Jeden je klasický, čo je pohyb na lyžiach v dolinách, čiže takzvané lyžiarske túry. A potom máme skifit, čiže pohyb na skialpinistických lyžiach na zjazdových tratiach," vraví riaditeľ horskej záchrannej služby Jozef Janiga. 

Skifit má ale svoje pravidlá. Základným je pohyb po kraji, nechodiť v skupinách, ale radšej za sebou. Mnohí tiež zabúdajú, že pohyb na lyžiach vo voľnom teréne ale nie je len výšľap hore, ale aj zjazd dole. V neupravenom teréne to pre začiatočníka môže byť problém. "Ak by sme lyžovali v hlbokom snehu klasicky, tak asi by sme rýchlo skončili. Telo je mierne podsunuté dozadu, jazdíme v miernom záklone tak, aby sa nám špičky nikdy nedostali pod povrch snehu," dodáva Janiga. 

Horskí záchranári tiež upozorňujú, že pod snehom sa môžu nachádzať prekážky, o ktorých ani netušíme. Sú tam rôzne kamene, v nižších polohách aj kosodrevina, ktorú nevidno. Nevyhnutnosťou je aj dobrá výstroj. "Určite by pri sebe mali mať prilbu, buď horolezeckú alebo lyžiarsku. Ďalej by nemala chýbať čelová lampa, teplý nápoj a nejaké jedlo."

V rubrike Na hory sme tiež predstavili, ako sa bezpečne vrátiť domov zo zimnej turistiky: 

Súvisiace články