Polojasno
15°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Taxikár dostal pokutu, pretože používal za volantom vysielačku
Zdielať na

Taxikár dostal pokutu, pretože používal za volantom vysielačku

BRATISLAVA / Telefonovanie počas šoférovania je na Slovensku zakázané. Niektorí vodiči ale počas jazdy používajú aj iné zariadenia na komunikáciu, napríklad vysielačky. Sú počas jazdy povolené?

Nahnevaný taxikár kontaktoval TV JOJ po tom, ako dostal pokutu za to, že používal počas svojej jazdy vysielačku na komunikáciu s dispečingom. Taxikár argumentoval tým, že vysielačka mu slúži na vykonávanie jeho práce takisto ako policajtom.

"V zákone o cestnej premávke je vyslovene uvedené, že vodič nesmie používať telefónny prístroj počas vedenia motorového vozidla, jedine ak používa systém voľnej ruky, tak vtedy môže. A nesmie vykonávať ani inú obdobnú činnosť,"  informuje riaditeľ odboru dopravnej polície Ján Ignaták. 

Pod týmto pojmom obdobná činnosť sa myslí práve komunikácia cez vysielačky, ktorú používajú prevažne taxikári alebo kamionisti. "Na dopravný inšpektorát dostávame veľmi veľa podnetov od občanov, že práve sedeli v taxíku a taxikár vykonával takéto činnosti a oni sa cítili v ohrození, takže ja som veľmi rád, že policajti sa venujú aj tejto činnosti," dodáva Ignaták. 

Policajt tak môže uložiť vodičovi pokutu vo výške 50 eur. Ak by s tým vodič nesúhlasil, tak na správnom konaní je to až do výšky 100 eur. Existujú, ale aj výnimky. Napríklad záchranná služba, hasiči, alebo policajti.

Mestská polícia kontrolovala taxikárov. Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy