Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Obchody im zatvoria každú nedeľu. Čas majú tráviť v kostole
Zdielať na

Obchody im zatvoria každú nedeľu. Čas majú tráviť v kostole

VARŠAVA / Viete si predstaviť, že by sme u nás na Slovensku pozatvárali obchody nielen počas sviatkov, ale aj v nedeľu? V susednom Poľsku už takýto zákon schválili. Vraj preto, aby ochránili svoju ekonomiku a tiež preto, aby ľudia chodievali v nedeľu do kostola.

V Poľsku si viac v nedeľu už nič nekúpite. Miestna vláda schválila kontroverzný návrh zákona, podľa ktorého zakazuje predaj akéhokoľvek tovaru v nedeľu. 

Zákon má nadobudnúť účinnosť už v marci nasledujúceho roku. Do roku 2020 chce poľská vláda docieliť úplný zákaz obchodovania v nedeľu. "V roku 2018 budú otvorené obchody iba dve nedele v mesiaci, v roku 2019 iba jednu nedeľu a v roku 2020 začne platiť absolútny zákaz obchodovania v nedeľu," uviedol poslanec Janusz Sniadek. 

Hlavu v smútku majú z prijatia tejto ústavy predovšetkým obchodníci. Tvrdia, že štát sa ich snaží zruinovať. "Je to zlý zákon. Ja tu pracujem a žijem z toho, že predávam oštiepky na krupowkach už roky a živím z toho celú rodinu. Vzali nám sviatky a teraz chcú aj nedele," uviedol obchodník v Zakopanom. 

Podpora u poľskej opozície

Návrh tohto zákona s viacerými námietkami prekvapivo podporila aj poľská opozícia. "V nedeľu sa proste obchodovať nebude. Pripomienkovali sme to hlavne v tom, aby sme ochránili poľský kapitál, poľských zamestnávateľov, ale aj tisíce zamestnancov," uviedol poslanec Pawel Kukiz.

Poľsko pritom pred niekoľkými mesiacmi schválilo aj zákaz obchodovania v štátne sviatky. V kombinácii so zákazom predaja v nedeľu sa tak situácia pre mnohých Poliakov značne skomplikuje. "Nevieme si to poriadne predstaviť v turistických centrách, kde ľudia prichádzajú vtedy, keď majú voľný čas, a to je v sobotu a v nedeľu. Ak máme mať počas toho zatvorené obchody, tak to bude zlé," povedala Agata Wojtowicz z Tatranskej obchodnej komory. 

Na Slovensku sú obchody zatvorené zatiaľ len počas sviatkov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy