Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vybrané slová sa zmenili. Pribudol napríklad rytmus
Zdielať na

Vybrané slová sa zmenili. Pribudol napríklad rytmus

BRATISLAVA / Ak otvoríte dnešnú piatacku učebnicu, pravdepodobne tam nájdete iný zoznam vybraných slov, ako ten, ktorý ste sa v škole učili pred 20 rokmi.

Dnešní piataci sa učia vybrané slová iným spôsobom ako ich rodičia alebo učitelia. Pomôcť sa dá aj rôznymi básničkami, tie však budú znieť inak ako v minulosti. Niektoré vybrané slová zo zoznamu vypadli a dnes ich už nevyučujú.

Riaditeľ ZŠ Riazanská v Bratislave, Ján Papuga: "Do učebnice je zbytočné dávať slová typu šmyk, ryk, varyto, lebo dnes sa už nepoužívajú." Na druhej strane sa ale objavili také vybrané slová, ktoré sa dnes pri komunikácii používajú častejšie. "Ak sa v učebnici objaví slovo rytmus, je to tým, že sa to dnes často používa aj v súvislosti s raperom."

Jedno pravidlo pri vybraných slovách platí stále. Inak, ako naspamäť, sa naučiť nedajú. Malí žiaci to potvrdzujú: "Mamka nám dala zoznam na záchod, tak sa ich učím, opakovali sme si ich v škole."

Všetky vybrané slová sa dajú nájsť v príručke pravidiel slovenského pravopisu, ktoré vyšli pred 17 rokmi. Podľa slovenčinára je potrebná úprava, keďže k nám prenikajú cudzie výrazy, pri ktorých nie je celkom jasné, ako by sa mali správne písať. Napríklad slovíčko "chat, chatovať".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy