Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Európska únia zakročila voči Poľsku: Naštartovala proces na základe článku 7
Zdielať na

Európska únia zakročila voči Poľsku: Naštartovala proces na základe článku 7

Archívne video

BRUSEL / Európska komisia aktivovala článok 7 proti Poľsku. Tento krok môže viesť k sankciám proti krajine. Komisia sa tak rozhodla v súvislosti s porušením základných demokratických zákonov Európskej únie, ktoré podľa nej súvisí s novými poľskými zákonmi týkajúcimi sa tamojšieho súdnictva Novinárov v Bruseli o rozhodnutí informoval prvý podpredseda komisie Frans Timmermans. Podľa neho boli neúspešné dva roky trvajúcej opakovanej snahy o konštruktívny dialóg s Varšavou, týkajúci sa predovšetkým poľskej reformy súdneho systému.

Komisia sa preto obrátila na ostatné členské štáty EÚ, aby v súlade s článkom 7 Lisabonskej zmluvy posúdili, či v Poľsku je skutočne právny štát v ohrození.

"Je to ďalší pokus začať dialóg k vyriešeniu situácie," upozornil Timmermans. Poľsko teraz dostalo tri mesiace, aby sa vec ešte vyriešila, a ak sa tak stane, je komisia pripravená postup zastaviť. K doteraz nikdy nepoužitému kroku komisia podľa neho pristupuje "s ťažkým srdcom".

Timmermans pripomenul, že v posledných dvoch rokoch Varšava, kde vládne konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS), prijala viac ako 13 zákonov ovplyvňujúcich celú štruktúru právneho systému v Poľsku, od Ústavného súdu cez Najvyšší súd po súdy radové.

"Spoločným prvkom je, že exekutívna a zákonodarná moc dostáva systematickú možnosť politicky zasahovať do zloženia, právomocí, riadenia a fungovania súdnej moci ," mieni Európska komisia.

Komisia dnes okrem toho, že sa v tejto záležitosti obrátila na členské krajiny, tiež Varšave ponúkla v poradí už štvrté odporúčanie, akými krokmi môže situáciu napraviť. Kvôli poľskému zákonu o všeobecných súdoch sa komisia dnes tiež obrátila na Súdny dvor EÚ.

​Na základe dnes spusteného procesu podľa článku 7, teraz do situácie, keď sa spor medzi Varšavou a komisiou zjavne ani napriek mesiace trvajúce snahy o dialóg nedarí riešiť, vstupujú členské štáty EÚ. Timmermans odmietol, že by aktivácia článku sedem predstavovala nejaké "výbušné" riešenie, je to vraj ďalšia snaha o dialóg. Štáty si musia teraz vypočuť poľský pohľad na vec a získať súhlas Európskeho parlamentu. Potom by v hlasovaní mali potvrdiť, či je pohľad komisie oprávnený. K tomu bude stačiť 22 z 27 hlasov členských štátov. Tiež Rada, teda členské krajiny, môžu Varšave ponúknuť vlastné odporúčania na nápravu situácie. Prípadné odobratie hlasovacích práv je až záverečnou časťou celého procesu a vyžadovalo by si jednomyseľné rozhodnutie všetkých ostatných 27 krajín. Maďarsko pritom opakovane uvádza, že by podobným spôsobom Poľsko trestať nehodlalo.

Slovensko verí, že ešte existuje dostatočný priestor na vyjasnenie si všetkých otázok, ktoré sú predmetom záujmu v Poľsku zo strany európskych inštitúcií. "Právny štát patrí medzi mimoriadne dôležité princípy a hodnoty, na ktorých je vystavaná Európska únia, a všetky členské štáty únie sú viazané ich dodržiavaním. Slovensko považuje Poľsko za dôležitého partnera a suseda, a preto venujeme dnešnému rozhodnutiu Európskej komisie iniciovať konanie voči Poľsku v oblasti právneho štátu náležitú pozornosť. Zároveň však vyjadrujeme presvedčenie, že ešte stále existuje dostatočný priestor na vyjasnenie všetkých otázok, ktoré sú predmetom záujmu európskych inštitúcií," uviedol v reakcii na aktivovanie článku 7 hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Susko pre agentúru SITA.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy