Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zomrel kardinál Bernard Law, ktorý podľa kritikov vedel o sexuálnom zneužívaní
Zdielať na

Zomrel kardinál Bernard Law, ktorý podľa kritikov vedel o sexuálnom zneužívaní

Archívne video

Rím - Vo veku 86 rokov zomrel niekdajší bostonský arcibiskup kardinál Bernard Law, ktorý musel v roku 2002 rezignovať pre škandál týkajúceho sa zneužívania detí. Podľa oznámenia Vatikánu bol Law dlhodobo chorý a nedávno bol v Ríme hospitalizovaný.

Law patril k významným cirkevným predstaviteľom v USA, mal vplyv na obsadzovanie amerických diecéz a patril k blízkym niekdajšieho pápeža Jána Pavla II.

Jeho rezignáciu si vynútilo vyšetrovanie, o ktorom ako prvý informoval denník The Boston Globe a podľa ktorého Law a ďalší biskupi pred ním vedeli o pedofilných kňazoch v bostonskej arcidiecéze a nezasiahli proti nim.

Law sa na jednej tlačovej konferencii ospravedlnil obetiam kňaza Johna Geoghana, prekladaného z farnosti na farnosť, aj keď Law o ňom vedel, že zneužíva chlapca. Geoghan bol usvedčený z neslušného zaobchádzania a bitia desaťročného chlapca. Vo väzení ho potom uškrtil spoluväzeň, ktorý sa označil za jednu z Geoghanových obetí.

Bostonskí novinári dostali za odhalenie kauzy Pulitzerovu cenu, film Spotlight, ktorý na základe týchto udalostí vznikol, bol vlani ocenený Oscarom ako najlepší film roka.

Law pod tlakom verejnosti podal rezignáciu v apríli 2002, ale pápež Ján Pavol II. ju prijal až pol roka potom. Predstavitelia Vatikánu mu neskôr zverili správu významnej rímskej baziliky, čo jeho kritici hlasno odsúdili.

Law za svoje "ignorovanie" pomerov nebol nikdy stíhaný. Škandál ale vyvolal obvinenia proti kňazom aj inde na svete a viedol k mnohomiliónovým odškodneniam obetí. To, že mohol Law ďalej pôsobiť vo Vatikáne, mnohí označovali za urážku obetí sexuálneho násilia spáchaného kňazmi.​

Law sa narodil v Mexiku v rodine plukovníka amerického letectva. Kňazom sa stal v Mississippi v roku 1961, biskupom roku 1973 v Missouri. Ján Pavol II. ho menoval bostonským arcibiskupom v roku 1984. Pod jeho arcidiecézu spadalo vyše 360 farností a viac ako dva milióny veriacich. Už v roku 1984 Law dostal list od jedného biskupa s podozrením na sexuálne zneužívanie chlapcov Geoghanom. Lawa ho bez ohľadu na tieto informácie preložili na inú farnosť. V roku 1985 Ján Pavol II. menoval Lawa kardinálom.

Pozrite si trailer k oscarovému filmu Spotlight, ktorý získal v roku 2016 Oscara.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy