Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Spomienka na kňaza, politického väzňa a človeka, ktorý vždy pomáhal. Odhalili sochu Antona Srholca
Zdielať na

Spomienka na kňaza, politického väzňa a človeka, ktorý vždy pomáhal. Odhalili sochu Antona Srholca

BRATISLAVA / Ľudia na Antona Srholca nezabúdajú ani viac ako 2 roky po jeho smrti. Kňaz, salezián, hovorca politických väzňov, ale aj človek, ktorý pomáhal ľuďom bez domova má svoju sochu. Svoje miesto má v parku v bratislavskom Ružinove, kde Anton Srholec pôsobil a býval.

Snažil sa konať dobro a zároveň sa nebál vždy priamo povedať svoj názor. Anton Srholec pomáhal aj bezdomovcom a práve v parku, kam často chodia ľudia bez domova je umiestnená aj jeho socha. "Videli sme, že park je opustený a že by si zaslúžil zrevitalizovať," povedal Igor Kucej z občianskeho združenia Babie leto.

Park tak zdobí podobizeň Antona Srholca a anjelské krídlo. Sochu vytvoril akademický sochár Peter Mészároš, ktorý je autorom aj jeho busty a Brány slobody na Devíne. "Vždy mi jeho kroky alebo činy pripomínali nejakú vyššiu moc alebo nejaký zásah zhora. Preto mi došlo zobrazenie najvhodnejšie ako nejaký dotyk anjela, ktorý sa dotýka zeme a vlastne pomáha na tejto zemi," vysvetľoval sochár. 

Prítomní ľudia vyslovili aj želanie, aby bol park, v ktorom je umiestnená socha premenovaný na park Antona Srholca. Chcel študovať teológiu, no komunistický režim mu to nedovolil. Za pokus ujsť z krajiny skončil na 10 rokov v Jáchimove. Katolícka cirkev mu neskôr ako kňazovi zakázala slúžiť omše. Pre svoje kritické názory bol celý život prenasledovaný. "Tohoto človeka si stále treba pripomínať," povedal Jozef Kratochvíl z konfederácie politických väzňov Slovenska. 

Pozrite si archívnu reportáž z poslednej rozlúčky s kňazom Antonom Srholcom: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy