Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Horských záchranárov čaká ťažká noc v Tatrách. Maďarská lezkyňa sa vážne zranila
Zdielať na

Horských záchranárov čaká ťažká noc v Tatrách. Maďarská lezkyňa sa vážne zranila

VYSOKÉ TATRY / Aj v nedeľu večer horskí záchranári zasahovali v ťažkom teréne vo Velickej doline. Zachraňovali maďarskú lezkyňu, ktorá spadla z hrebeňa medzi Litvorovým štítom a Gerlachom vo Vysokých Tatrách. Podľa dostupných informácií má vážne zlomeniny rúk a nôh. Druhá skupina záchranárov im ide z dola na pomoc.

Krátko po 12:00 vyrazil vrtuľník s horskými záchranármi na pomoc maďarským lezcom. Pre silný vietor sa k nim ale nedokázali dostať. Jeden horský profesionál vysadol z vrtuľníku neďaleko miesta úrazu, bližšie sa dostať nedokázali. 

Nutné boli posily s potrebným materiálom. Ale ani tí sa k zranenej bližšie nedostali. Liezť k nej museli v exponovanom teréne po lanách. To ale neboli jediné problémy. 

"Tie súradnice, alebo to miesto, ktoré bolo ohlásené, nezodpovedalo realite, čiže maďarská lezkyňa sa nachádzala v úplne inej doline, čiže naši záchranári museli prejsť veľkú časť hrebeňa. Vedeli sme akurát, že došlo k poraneniu dolných a horných končatín," informoval riaditeľ horskej záchrannej služby, Jozef Janiga. 

Keď sa k nej ale napokon dostali, situácia sa vážne zhoršila. Bolo jasné, že vrtuľník už pomôcť nemôže. "Následne po poskytnutí prvej pomoci bola horolezkyňa vytiahnutá hore na hrebeň a všetci sme dúfali, že meteorologické podmienky dovolia, aby bola leteckou technikou transportovaná do nemocnice, žiaľbohu to poveternostné podmienky nedovolili. Poslali sme ďalšie posily do doliny a momentálne vykonávajú spust do doliny, ktorý môže mať odhadom 400 až 600 metrov," vysvetľuje Janiga. 

Záchranári sa museli postarať o Maďarkinho spolulezca. Ten zranený našťastie nie je. Transport lezkyne je ale mimoriadne náročný. Akcia bude trvať do neskorých nočných hodín, možno až do rána. 

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy