Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
K ministerke zdravotníctva sa hlásia návštevy. Regióny naďalej bojujú za pôrodnice
Zdielať na

K ministerke zdravotníctva sa hlásia návštevy. Regióny naďalej bojujú za pôrodnice

SNINA / Z najvýchodnejšieho kúta Slovenska rovno na ministerstvo. Ľudia zo sninského regiónu sa zmobilizovali a chodia do Bratislavy bojovať za pôrodnicu, ktorej hrozí zrušenie. Rezortu zdravotníctva odniesli petíciu, pod ktorú sa podpísalo vyše 13-tisíc nespokojných občanov. Na Slovensku hrozí zrušenie piatim pôrodniciam v rámci optimalizácie.

​Zrušenie pôrodnice bude podľa miestnych prvou kockou domina a spôsobí postupný pád zamestnanosti, cestovného ruchu aj životnej úrovne. Zmeniť by to mohlo nové vedenie rezortu zdravotníctva. Na to sa však Sninčania nespoliehajú a boj za záchranu pôrodnice vzali do vlastných rúk. Do ulíc Sniny vyšlo v júni viac ako 2 000 ľudí. To, že sa pôrodnice nevzdajú vyjadrujú aj opakovanými návštevami ministerstva zdravotníctva. "Cítime, že na diaľku sa komunikovať nedá, a preto tam chodíme. Nebola to naša posledná návšteva," uviedla predsedníčka petičného výboru Jana Karľová. Do Bratislavy priniesli vyše 13-tisíc podpisov nespokojných občanov.

V regióne žije takmer 40-tisíc ľudí, oblasť je rozľahlá, mnohé obce sú v zime ťažko prístupné a od nemocnice vzdialené vyše 50 kilometrov. Dôvodom rušenia sninskej pôrodnice je počet pôrodov, tých má byť 400 ročne. "To je číslo, ktoré ale nemôže byť tým zberným číslom. Keď nemáte 400 pôrodov ročne, nemôžete mať pôrodnicu," dodala členka petičného výboru Nadežda Sirková. "Presun gynekologicko-pôrodníckych oddelení v piatich nemocniciach je definitívne. Žiaľ, nespĺňajú podmienky určené optimalizáciou siete nemocníc," vysvetlila hovorkyňa MZ SR Petra Lániková.

Hranicu 400 pôrodov za rok sninská pôrodnica neprekročila už posledných deväť rokov. V priemere to bolo 309 pôrodov ročne. Leží v blízkosti ukrajinskej hranice a patrí medzi subjekty hospodárskej mobilizácie. "Máme personálne vybavenie, prístrojové vybavenie. Apeloval som na tú nedostupnosť, lebo 24 dedín by nemalo dostupnosť do 45 minút," skonštatoval konateľ Nemocnice Snina, Andrej Kulan. "Určite budeme iniciovať stretnutie s novou ministerskou zdravotníctva a pozveme ju do Sniny," dodala Nadežda Sirková. "Koľkokrát bude potrebné, toľkokrát pôjdeme do Bratislavy. Veríme v zdravý rozum," uviedla Jana Karľová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy