Jasno
18°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Na východnom Slovensku vyšli do ulíc: Rušenie pôrodnice odmietajú
Zdielať na

Na východnom Slovensku vyšli do ulíc: Rušenie pôrodnice odmietajú

SNINA / Má to byť bežný štandard, no my zaň musíme bojovať. To sú slová obyvateľov sninského regiónu, kde štát plánuje zrušiť pôrodnícke a neonatologické oddelenie. Za jeho zachovanie vznikla petícia, na ktorej je už vyše 10 tisíc podpisov. V pondelok 19. júna popoludní sa miestni obyvatelia chystajú do ulíc a protestom chcú vyjadriť svoj nesúhlas so zrušením pôrodnice.

Vlnu nespokojnosti vyvolala informácia o zrušení piatich pôrodníc na Slovensku a ako dôvod ministerstvo zdravotníctva uvádza nízky počet pôrodov. Stále totiž trvajú na hranici 400 pôrodov ročne, čo tieto pôrodnice vrátane sninskej nespĺňajú.

"Ľudia v Bratislave musia vidieť, že nemocnica v Snine je veľmi potrebná, pretože sme veľký spádový región, a cestovať 70 kilometrov do najbližšej pôrodnice je nezmysel," uviedol účastník protestu. Argumentov, prečo by mala v Snine pôrodnica zostať, je ešte oveľa viac. V regióne žije takmer 40-tisíc ľudí, terén je členitý a rozľahlý. Mnohí lekári majú skúsenosti s tým, že rodičky zo vzdialených dedín neraz dorazili do nemocnice v poslednej chvíli. Ak budú musieť cestovať ešte ďalej, následky môžu byť fatálne.

"Prečo by sme mali byť obmedzovaní v zdravotnej starostlivosti? Veď ústava zaručuje práva všetkých občanov každému človeku rovnaké," poznamenala protestujúca Nadežda Sirková.

Nespokojní obyvatelia preto prišli do ulíc vyjadriť svoj nesúhlas. Odhady organizátorov hovoria, že do protestu sa zapojilo vyše 2000 ľudí. Protestujúci sa z námestia presunuli do areálu nemocnice, kde chcú vytvoriť živú reťaz. Organizátori predtým zmerali obvod, ktorý má takmer 400 metrov načo potrebovali minimálne 1000 ľudí. Napokon ich prišlo dvojnásobne viac. 

Ministerstvo stanovisko nemení

Kým ľudia v regióne sú odhodlaní za pôrodnicu bojovať, stanovisko ministerstva zdravotníctva zostáva nezmenené. Trvajú na hranici 400 pôrodov ročne. V Sninskej sa za posledné roky narodilo v priemere 300 detí každý rok. "Každá pôrodnica to vie. Raz sú obdobia, keď je viac pôrodov, raz menej, A čo sa raz zruší, už sa to nikdy nevráti späť," uviedla Petra Lániková, hovorkyňa ministerstva zdravotníctva. 

Presun gynekologicko-pôrodníckych oddelení v piatich nemocniciach je definitívne. Žiaľ, nespĺňajú podmienky určené optimalizáciou siete nemocníc. "Tento protest určite dokáže niečo zmeniť, ja verím tomu, že tento výkrik zo Sniny tam kde má zaznieť, aj tá masa ľudí, nám záleží na tom, aby sme neboli na okraji spoločnosti," uviedol primátor Sniny Peter Vološin.

Za zachovanie pôrodníckeho a neonatologického oddelenia vznikla petícia, na ktorej je už vyše 10 tisíc podpisov, je možné ju podpísať aj online. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy